‘You are what you eat’. Tips voor een gezonderlevenspatroon

img_2341

Gezond eten, eerder schreef ik al een blog met tips hoe je je levensstijl om kan gooien om gezonder te leven. Nu ga ik je nog meer tips geven, om gezond te blijven eten en wat de beste keuzes zijn.

Kant en klaar of zelf maken? Daar kan ik heel simpel in zijn: zelf maken! Al had je mij hier een paar jaar geleden niet over horen praten. Maar wat is het eigenlijk simpel om zelf alles te maken?! Ga bijvoorbeeld op de regenachtige maandag avond havermout koekjes maken voor de hele week als tussendoortje, maak op de zondag zelf je granola zodat je dat door je yoghurt kan doen. Maak je eigen diner: bijvoorbeeld zoete aardappel, vlees, je favoriete groenten. Het kan heel simpel zijn. Ga niet direct voor de ‘Knorr’ pakketten, qua tijd win je er weinig mee en je krijgt ingrediënten binnen waar je niet van op de hoogte bent, die je zeker niet wilt binnen krijgen. Dan heb ik het nog niet eens over hoeveel zout er in verwerkt is. Voor diner gerechten klik hier!

Kies voor andere soorten graan. Ga jij vaak voor witte rijst? Witte pasta? Varieer hier mee. Er is tegenwoordig zoveel keus. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met bulgur, couscous, spelt pasta, quinoa of zilvervliesrijst. In witte rijst, witte pasta zitten bijna geen voedingsstoffen. Vind je het lastig om deze schakeling te maken? Probeer eens 50/50. 50% spaghetti 50% volkoren spaghetti, bouw het langzaam op en voor je het weet haal je standaard de volkoren producten in huis!

Zin in wat zoets, zin om je zelf te verwennen? Ook dat kan met een gezonde twist. Bijvoorbeeld stukje pure chocolade 70% cacao of hoger,  banaan pannenkoekjes, appel met pindakaas, smoothie van vers fruit, havermout brownie, bananenijs, gezondere variant cheesecake. Let wel op, het is gezonder om zelf een smoothie te maken dan een kant en klaar sapje, maar in een zelfgemaakte smoothie zit ook suikers. Alles met mate dus :-).

Zorg ervoor dat je op de dag zelf weet hoe je dag eruit ziet, zodat je ook weet wat je eventueel mee kan nemen die dag. Ik ben van ma t/m vr overdag aan het werk, ik neem zelf altijd tussendoortje 1 of 2 stuks fruit mee en dat vul ik aan met bijvoorbeeld een havermout koekje, medjool dadel, cracker met hüttenkäse, snoep groenten met een beetje chilisaus. Doordat je voorbereid bent (met gezonde tussendoortjes) zul je merken dat je de dag beter door komt. Als je dit niet mee hebt, ga je snel voor zoete keuzes omdat je trek gaat krijgen en je denkt de behoefte te hebben aan die suikers.

Eind van de dag en je krijgt last van ‘trek’, ‘snaai aanval’? Veel kiezen dan voor echt iets lekkers. Iets zoets, snoepjes, chocolaatjes, boterham met zoet beleg of iets anders. Probeer in deze gevallen iets gezonds te pakken zoals een banaan, bakje vers fruit of een cracker met hüttenkäse. De snaai aanvallen zijn zonde, meestal heb je erna gelijk spijt van. Zoals ik hier boven als schreef: ga voorbereid de deur uit in de ochtend!

Bij recepten index vind je nog veel meer recepten!
Heb jij nog tips voor een gezond voedingspatroon?

 

Advertentie

2 Reacties op “‘You are what you eat’. Tips voor een gezonderlevenspatroon”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: