Waarom groenten eten zo belangrijk is

img_2341Groenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten en elke soort groenten heeft zijn eigen smaak en voordelen. Vroeger werd er geadviseerd 200 gram groenten per dag te eten, tegenwoordig is dit al verhoogd naar 250 a 300 gram. Maar waarom is het zo belangrijk om groenten te eten? 

Belangrijk is om verschillende groentes binnen te krijgen. Doordat je verschillende soorten groenten eet krijg je ook diverse voedingsstoffen binnen. Heel simpel als je diverse groenten wilt eten: kies voor diverse kleuren, kies bijvoorbeeld voor gele paprika, groene courgette, tomaat en champignon. Er wordt geadviseerd om ongeveer 5 verschillende kleuren groenten te eten per dag.
Welke vitaminen zitten in groenten? Denk aan: vitamine A, B, C, E, foliumzuur, kalium, ijzer. In groenten zitten alle bouwstoffen wat ons lichaam nodig heeft, dus af en toe de ‘middag snack’ te laten staan en te kiezen voor wat snack worteltjes, tomaatjes of paprika is zeker niet verkeerd.

Groenten bevat veel vezels, het eten van vezels geeft je een vol gevoel terwijl groenten weinig calorieën bevat. Vezels zijn ook goed voor de darmen. Er is dus eigenlijk geen maximale hoeveelheid groenten op een dag. Stel jij wilt tijdens de lunch een bakje rauwkost, als tussendoortje snack tomaatjes en worteltjes en je eet in de avond een flinke bak groenten met wat vlees is dat niet erg, juist heel goed!

Welke groenten helpen tegen veroudering en helpen onze gezondheid? Op stipt komt daar de broccoli. In broccoli zit super veel vitamines zoals B1, B2, B3, A, C, E, ook bevat het kalium, foliumzuur, ijzer, mangaan, fosfor uh.. wat niet? Gewoon in huis halen de broccoli!  Spinazie en kool komen ook in de buurt. Vooral de broccoli kiemen zitten boordevol voedingsstoffen. Champignon komt ook in de buurt, dit is een belangrijke groenten voor je immuunsysteem.

Zoals je dus leest: veel vitaminen, mineralen, weinig calorieën. Groenten hebben we nodig, voor ons lichaam, voor onze huid. Vergeet dus geen groenten te eten, als je gaat koken denk aan welke groenten wil je eten? En dan pas aan de eiwitten en koolhydraten.

Zelf eet ik veel meer groenten dan vroeger. Ik lust eigenlijk alles, natuurlijk wel voorkeur voor bepaalde groenten. Bloemkool of witlof vind ik nou niet echt fantastisch maar als het op het menu staat eet ik het wel op. Snoep tomaatjes, worteltjes of selderij vind ik ook een prima snack om mee te nemen naar het werk of dagje uit. Peulvruchten horen ook on der de categorie groenten en daar ben ik helemaal weg van. Lekker kom linzensoep, of bonen schotel of een Mexicaanse wrap met maïs en kidneybonen.

Wat zijn jou favorieten groenten? 

 

 

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: