Citroen cupcake met lemon curd en meringue

Het is al weer even geleden dat er een recept online kwam. De grootste reden hiervoor is dat we begin 2021 verhuisd zijn en dat was best een hectische periode waarbij ik weinig gebakken heb! Als ik bakte, was dat meer voor ontspanning en afleiding maar kwamen er geen mooie foto’s van voorbij. Dat geeft niets maar het werd tijd om weer wat te schrijven want het kriebelde ook weer! Helaas is de keuken waar we nu wonen (nog) niet echt foto proof. Ik probeer creatief te zijn met andere soorten achtergronden/doeken te gebruiken zodat er nog steeds een mooie foto bij het recept komt.

Aangezien de lente is aangebroken en mijn favoriete smaak met name in de lente/zomer citroen is wilde ik hier graag wat mee bakken. Zo kwam ik op een citroen cupcake met een framboos erin, gevuld met zelfgemaakte lemon curd en afgemaakt met een toef Italiaanse meringue. Belangrijk is wel om een brandertje in huis te hebben (een soort creme brullee brander, wij hebben thuis een kleintje en dat werkt prima voor de cupcakes).

Wat heb je nodig voor 12 citroen cupcakes?

 • Voor de cupcake:
 • 150 gram bloem
 • 150 gram suiker
 • 150 gram boter
 • Zakje vanille suiker
 • 1 citroen (schil en sap)
 • 4 gram bakpoeder

  Voor de lemon curd: (de lemoncurd maak ik altijd in een standaard hoeveelheid, hier kun je o.a. cupcakes mee vullen maar als het goed is houd je genoeg over, dit kun je invriezen of 2 weken in de koelkast bewaren).
 • 200 gram boter
 • 250 gram suiker
 • 2 citroenen (schil en sap)
 • 2 eieren en 1 eidooier

  Voor de meringue:
 • 85 gram water
 • 4 eiwitten
 • 170 gram suiker

Als eerste maken we de cupcakes. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de suiker, vanille suiker en boter in een mengkom en mix samen romig. Ga met een spatel langs de kom zodat niks tegen de kom blijft plakken. Zet de mixer langzaam aan en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg daarna de bloem, bakpoeder, rasp van 1 citroen en sap van 1 citroen toe. Mix het beslag, op een rustige stand, wanneer alles gemengd is kan je het kort wat sneller kloppen maar als eenmaal alles gemengd is is het beslag klaar. Zet de cupcake vorm klaar en leg er een cupcake papiertje in. Ik gebruik altijd een cupcake vorm waar ik papiertjes in zet zodat het niet uitloopt en de cupcakes stevig blijven. Vul de vormpjes ongeveer 2/3e met het beslag en plaats in de oven voor ongeveer 20 minuten. De cupcakes rijzen in de oven, als het goed is precies tot het randje met een mooie bolling. Prik met een sateprikker in de cupcake, als de prikker droog is zijn ze klaar. Laat ze even afkoelen. Haal de papieren vormpjes uit de cupcake vorm zodat ze verder kunnen afkoelen. n de tussentijd kun je de lemon curd maken als je die zelf maakt (wel een aanrader!) Ik heb hem op de volgende manier gemaakt: 

Terwijl de cupcakes afkoelen maken we de lemon curd.
Voeg 200 gram boter en 125 gram suiker in een steelpan en zet dit op een andere pan met een laagje wat erin (au bain marie) . Voeg citroen rasp toe van 2 citroenen. Klop in een andere kom 2 eieren en een eidooier los. Als alles gemengd is voeg dan voorzichtig beetje bij beetje ei toe. Roer goed door met een garde, als alles gemengd is voeg je sap van 2 citroenen toe. Laat het zeker 15-20 minuten au bain marie staan. Roer goed door tussendoor, als het goed is wordt het wat dikker. Daarna kun je het in een bakje doen en koud zetten (bijvoorkeur minimaal 1 -2 uur).

Meringue:
Zet het water met suiker in een pannetje op laag vuur. Zorg voor een thermometer die exact temperatuur kan meten. Totaal moet het 121 graden worden.
Wanneer de temperatuur 110 graden is zet je de eiwitten aan. Dit doe je in een keukenmachine op middelhoge snelheid. Zorg dat tijdens het splitten van de eieren dat er geen eigeel bijkomt! Wanneer het suikerwater 121 graden is voeg je het langzaam toe aan de eiwitten. Terwijl je dit doet blijft de keukenmachine gewoon aanstaan op middelhoge snelheid. Laat het schuim doorkloppen tot het ongeveer 50 graden is (dit duurt wel ongeveer 10-15 minuten). Je kunt het ook controleren door de kom op de kop te houden, als het schuim op de kop blijft hangen is je meringue goed.
Ik heb de meringue in 2 spuitzakken verdeeld met 2 verschillende spuitmondjes (1 voor een mooie toef en 1 gekartelde), leg even aan de kant.

Pak de cupcakes erbij, maak een klein gaatje bovenin (met een klein lepeltje) en vul dit met lemon curd. Spuit daarna een flinke toef op de cupcake, daarna met de andere spuitzak wat kleine toefjes en brand voorzichtig de meringue af.
Zet de brander zachtjes aan en ga voorzichtig langs de meringue, je ziet het nu een lichtbruin worden. Pas op met het papieren vormpje.. ;-).
Als laatste leg je een framboos boven op en klaar!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: