Mangojam met chiazaad

Vorig jaar lente schreef ik een blog over frambozenjam,  een zeer makkelijk recept en weinig suiker. Ik heb het recept erbij gehaald en een ander fruitsoort gebruikt. Dit pakte verrassend lekker uit! Het werd mango. Net zoals frambozen zitten mango’s ook vol met mineralen en vitaminen. Denk bijvoorbeeld ook aan magnesium, ijzer en koper. Verantwoord beleg voor je boterham, cracker, voorbij de mugcake, op je pannenkoek of bijvoorbeeld door de yoghurt.

Je kent vast wel de jam uit de supermarkt. Heb je daar wel eens achterop de verpakking gekeken? Hoeveel suikers daar aan toegevoegd worden? Het wordt omgeschreven als een beleg vol fruit en weinig suiker. Echter zit er ook weinig puur fruit in, jammer, veel mensen hebben het niet door en denken gezond en bewust bezig te zijn. Suiker is net als zout een boosdoener, ben je er niet zo bewust van? Kijk maar is in je voorraad kast en kijk eens in hoeveel producten er suiker is toegevoegd, je zal versteld staan. Dit recept kan je eventueel wat honing aan toevoegen, dat heb ik niet gedaan.

Wat heb je nodig voor een klein weckpotje? (blijft ongeveer een week a 10 dagen houdbaar in de koelkast)

  • 250 gram bevroren mangoblokjes
  • 2 el chiazaad
  • Snufje zout
  • Eventueel kaneel, honing of vanille extract.

Zet een steelpannetje op middelhoog vuur, doe hier de bevroren mangoblokjes in en roer door. Als de mango zachter is geworden dan kan je of met een staafmixer of via een blender alles glad maken. Ik koos de blender, aangezien het niet heel veel is zal het met een staafmixer nogal spetteren.
Doe de mango terug in de steelpan en voeg chiazaad en zout toe. Voeg naar smaak nog kaneel, honing of vanille extract toe. Zet daarna gelijk het vuur uit en laat de jam afkoelen. Je zal merken dat de jam steeds dikker wordt, daar zorgt de chiazaad voor. Is de vervanging voor gelatine.
Als de jam is afgekoeld schep je het over in een schone weckpot en zet je het in de koelkast.

 

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: