Cheesecake met karamel en pure chocolade swirl

Aankomend weekend is het meiden weekend. Tijd voor.. cheesecake, wijn, frietjes & chocolade. Dit keer een cheesecake gemaakt met chocolade, want.. daar worden vrouwen eenmaal blij van! Cheesecake is een makkelijk taartje en het blijft ook een aantal dagen goed. Bij deze cheesecake heb ik de karamel en chocolade genache zelf gemaakt. Je kunt er ook voor kiezen, als je dit teveel werk vind, karamel en chocolade genache in de winkel te kopen. Bijvoorbeeld chocolade stroop (bij de bak spullen)!

Wat heb je nodig voor een Pure chocolade karamel swirl cheesecake van 24 cm?

  • 200 gram biscuits
  • 90 gram roomboter
  • 600 gram roomkaas
  • 100 gram suiker
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • Voor de karamel: 100 gram suiker, 50 ml water, 45 gram boter, 60 ml slagroom
  • Voor de chocolade genache: 100 gram pure chocolade en 100 ml slagroom

Als eerst maken we de karamel omdat het moet afkoelen en we het nodig hebben voor de cheesecakevulling.
Karamel, pak een steelpannetje en doe hier de suiker en water in (niet roeren!) plaats het pannetje op laag vuur. Het duurt ongeveer 15 a 30 minuten voordat het een wat bruinigere kleur krijgt, wacht hier rustig op. Weeg ondertussen de boter af en doe de slagroom vast in een maatbeker. Als de suiker een lichtbruine kleur heeft voeg je de boter toe, roer met een garde snel door en houd het vuur laag! Het kan gaan spetteren. Als de boter helemaal gesmolten is voeg je beetje bij beetje de slagroom toe, blijf continu roeren. Als het een geheel is zet je het vuur uit en schenk je de karamel in een kommetje. Laat afkoelen.
Chocolade genache: snijd de chocolade heel klein en doe in een kommetje. Verwarm de slagroom in een steelpannetje, haal het eraf als het bijna kookt dus net daarvoor. Schenk het over de chocolade heen en roer met een vork door. Blijf continu roeren todat alle chocolade gesmolten is. Laat afkoelen.

Verkruimel de biscuits, doe dit in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje of magnetron en voeg toe. Bekleed de springvorm met een vel bakpapier en smeer de randen met een beetje boter in. Verdeel de biscuit over de bodem en druk met de bolle kant van de lepel de biscuits aan. Zet de springvorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 140 graden.
Doe de cheesecake in een beslagkom en roer met een pannenlikker door. Voeg 2 el karamel en 5 el suiker toe. Als alles samen gevoegd is proef je het even, als je het zoeter wilt kun je nu nog wat suiker of karamel toevoegen, zelf vond ik 5 el voldoende maar het is niet extreem zoet. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren door, roer voorzichtig door want het mengsel moet niet heel dun worden.
Schenk de helft van de springvorm bovenop de koekjes, verdeel een paar thee lepels met pure chocolade genache en karamel, als je een paar dikke druppels doet en met een satéprikker erdoorheen gaat krijg je de ‘swirl’ effect. Schenk daaarna de rest van de cheesecake vulling eroverheen en doe boven op weer het zelfde met de karamel en chocolade genache. Je mag lekker kliederen, saté prikker erdoor en klaar!
Tik de springvorm een paar x tegen het aanrecht aan zodat de luchtbellen eruit zijn. Plaats een ovenschaal met laagje water in de oven. Daarna plaats de cheesecake voor 60 minuten in de voorverwarmde oven van 140 graden. Ondertussen niet de oven openen

Na 60 minuten doe je een ovenwand tussen de ovendeur en laat je de cheesecake verder op temperatuur komen. Dit doe je ook ongeveer een uur, daarna een uur op het aanrecht en uiteindelijk 3 uur in de koelkast. Dit doe je om schreuren te voorkomen.
Als de cheesecake wilt gaan serveren haal het dan een half uur voor serveren eruit, kan het even op temperatuur komen!

Geniet ervan!

PS: Laat je mij weten als je de cheesecake hebt gemaakt?!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: