Mijn favorieten koolhydraten

Van vroeger ben je waarschijnlijk gewend om witte pasta, witte rijst en aardappelen te eten. Tegenwoordig is er zoveel meer keus dan dat, in deze blog ga ik dieper op verschillende koolhydraat producten in. Door verschillende producten te eten in de week eet je zeer gevarieerd wat zeker goed voor je lichaam is. Ik beschrijf vooral koolhydraten die ik in huis heb en regelmatig gebruik.  

Bulgur
Sommige graansoorten zijn nog lastig te vinden in de supermarkt. Maar bulgur staat overal in de schappen tegenwoordig. Bulgur is een tarwe soort, het zijn hele korrels die wat grover zijn dan couscous korrels. Bulgur is makkelijk te bereiden, namelijk 10 minuten koken in water, afgieten en klaar. Daarna kan je het op smaak maken als je wilt. Waarom kiezen voor bulgur? Er zitten veel eiwitten in, op 100 gram 9 gram eiwitten, het is vezelrijk, zit boordevol kalium en magnesium. Genoeg redenen om het eens te vervangen voor de witte rijst. Je kan bulgur ook van te voren klaar maken want het past prima in een salade of in een wrap.
Bulgur met kipsaté en gegrilde sperziebonen 
 .
Gort of parelgort
Parelgort is niet zo snel te vinden in de supermarkt. Ik koop het vaak op de markt. Ik gebruik parelgort in plaats van rijst. Het is een gepelde graan en het heeft een mooie korrel. Het is van vroeger, waarschijnlijk kent je opa of oma het wel. Het beste is om de parelgort een nachtje te weken, tegenwoordig heb je ook ‘snel kook’ parelgort daar is het niet bij nodig. Het moet ongeveer een half uur koken, je hebt dus tussendoor lang de tijd om de rest van het avond eten te maken.
Parelgort salade met tonijn
 .
Quinoa
Zeker ook ik heb quinoa in huis. Echter gebruik ik het niet heel vaak maar dat komt omdat bij mij op het werk bijna dagelijks quinoa salades hebben. Dan maak ik thuis liever wat anders voor avond eten. Waarom kiezen mensen voor quinoa? Het is glutenvrij, het is een koolhydraten bron maar tevens ook een eiwitten bron, het bevat veel vezels, ijzer, vitamine B en E. Je kan quinoa warm eten, maar koud, bijvoorbeeld in een salade met zalm is ook zeker een aanrader. Tip voordat je quinoa gaat koken: spoel het even af met een fijne zeef  (anders gaan de korrels er doorheen).
Quinoa salade met avocado, mango, mozzarella en aardbei
 
 .
Couscous
Couscous lijkt op bulgur maar is nog fijner. Fijn voordeel van couscous, je hoeft het even te weken in kokend water en het is klaar. Kies bij voorkeur voor volkorencouscous. Het is rijk aan koolhydraten, vezels, mineralen en vitaminen. Ook couscous is een fijne graansoort voor in de salade, je kan er dus echt mee variëren. Heb je tijdens het koken van de avond maaltijd over? Maak er een salade van en neem die de volgende dag mee!
Couscous salade 
Gevulde paprika met couscous en feta
 .
Zoete aardappel
Ik ben eigenlijk geen fan van aardappelen. Stamppot op zijn tijd vind ik lekker maar gewoon aardappelen of gebakken aardappelen maak je me niet blij mee. Zoete aardappel maakt me wel erg blij! Ik maak graag frietjes, één persoon stamppot of gekookt door een salade met bijvoorbeeld rucola en geitenkaas.
Wat maakt zoete aardappel nou zo bijzonder? Het bevat zoals de rest hierboven ook vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel, vitamine B en C, mineralen zoals calcium, koper, ijzer, kalium, mangaan en fosfor. Klinkt allemaal goed, dus vervang voortaan de gewone aardappel eens in een zoete aardappel! Leuk weetje? Zoete aardappel hoeft niet altijd oranje te zijn. In de supermarkt liggen vaak diverse kleuren, je hebt namelijk ook paars en gelige zoete aardappelen.
Gnocchi van zoete aardappel 
 .
Zoals je leest, is het heel makkelijk om de minder gezonde producten te vervangen door eiwit en vezel rijke producten. Als je het helemaal niet gewend bent kan je altijd beginnen met 50/50? Probeer eens 50 % witte rijst, 50% zilvervliesrijst, bouw langzaam de witte rijst af en wie weet heb je de volgende keer wel zin in gort of bulgur!
 .
Buiten deze koolhydraten gebruik ik ook zeker nog andere producten, denk bijvoorbeeld aan, volkoren pasta (zo af en toe), zilvervliesrijst, spelt, havermout, teffmeel, boekweit of volkoren wraps. Ook maak ik soms een gerecht met pandanrijst of witte bloem, dit doe ik niet heel vaak maar soms verwen ik mezelf ermee want pandanrijst met een beetje pindasaus blijft gewoon erg lekker! Balans noemen ze dat :-). 
Wat zijn jou favorieten graansoorten? Ik ben benieuwd! 

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: