Gnocchi van zoete en kruimelige aardappel

IMG_0565Gnocchi, zegt het jou iets? Mij zeker wel! Het is een Italiaans pasta soort gemaakt van aardappel en meel, het is afkomstig van het woord ‘klont’, zoals je misschien weet proeft gnocchi ook een beetje vast en plakkerig. In Nederland noemen we het wel eens knoedel. In Duitsland, Oostenrijk en Italië is gnocchi een stuk populairder, ik ken gnocchi ook vanuit Oostenrijk. Na een flinke ski dag maakte mijn moeder een heerlijk bord gnocchi klaar met tomatensaus.
Thuis maak ik het regelmatig, maar nooit bij stil gestaan dat je dit natuurlijk heel makkelijk zelf kan maken. Ik ben de keuken ingedoken en ik heb twee varianten gemaakt. 1 variant met kruimelige aardappelen maar ook met zoete aardappel. Hieronder lees je hoe je zelf gnocchi maakt:

Dit recept is voor ongeveer 3 a 4 personen:

 • 500 gram kruimelige aardappelen / zoete aardappel 
 • 1 ei
 • 150 gram speltbloem (of andere bloem)
 • Extra bloem om aanrecht te bestuiven
 • Zout

Tip #: Als je de beide soorten tegelijk wilt maken kan je ook het recept halveren en 250 gram kruimelige aardappelen en 250 zoete aardappel gebruiken. Let wel op dat je de rest ook halveert.

Tip ##: je hebt verschillende zoete aardappelen. Oranje van binnen, wit van binnen, sommige zijn licht geel en hebben allemaal een andere zoete smaak. Probeer hiermee te variëren. Normaal gesproken pak ik automatisch de oranje variant, dit maal heb ik gekozen voor de paarse schil en wit/gele binnenkant.

  
Gnocchi van kruimelige aardappel                            Gnocchi van zoete aardappel 

Stappenplan +/- 45 minuten:

 1. Schil de aardappelen en kook ze. Controleren of de aardappelen zacht zijn? Prik met een vork in de grootste aardappel, glijd hij er direct van af dan is het klaar, nog wat stroef? Laat de aardappelen nog heel even verder koken.
 2. Giet de aardappelen af, prak ze met een stamppot stamper fijn. Laat de aardappelen afkoelen in een andere bak (pan is nog heet), eventueel nog even in de koelkast. Het moet niet meer warm of lauw zijn.
 3. Voeg het ei toe aan de aardappelen en meng het goed door.
 4. Voeg daarna het meel toe en roer nogmaals door.
 5. Maak het geheel op smaak met wat zout, je kan ook kiezen om wat extra kruiden te gebruiken. Gnocchi heeft een neutrale smaak, vooral bij de kruimelige variant is misschien wat paprika poeder of een andere kruid erbij lekker.
 6. Zet vast een pan op het vuur, hier kook je straks de gnocchi’s in.
 7. Zorg dat het aanrecht schoon en leeg is. Bestuif wat bloem over het aanrecht. Maak 3/4 porties zodat je makkelijk kan rollen. Als de rol niet goed rolt, voeg dan wat bloem toe. Neem 1 portie en rol deze uit tot een ‘lange worst’. De rol moet ongeveer 1 cm dik zijn.
 8. Als je de rol klaar hebt kan je hem snijden in gewenste figuur/grootte. Normale grootte is 2 cm. Snijd de rol dus na elke 2 cm, als je het vaker gemaakt hebt kan je zelf een ander figuur van snijden of maken.
 9. Leg de gnocchi’s op een bord en maak met je vork eventueel een gaatje of streepjes in.
 10. Ga verder met de andere porties en maak deze op dezelfde manier als stap 6/7/8.
 11. Per persoon eet je ongeveer 100 a 125 gram gnocchi, als je meer hebt gemaakt dan nodig kan je ze ook invriezen in een gesloten bakje (3 weken houdbaar) of in de koelkast met folie erover (1 dag houdbaar).
 12. Kook de gnocchi in de pan met water. Als de gnocchi’s boven komen drijven zijn ze klaar. Let wel op dat alle gnocchi’s boven drijven.

    

Serveer de gnocchi met een echte Italiaanse tomatensaus of varieer eindeloos. Denk aan ovenschotel met spinazie, salade met feta en rode ui, pasta sauzen met champignon of kip – pesto.
– Gnocchi met chorizo

Eetsmakelijk!
Op de hoogte blijven van mijn laatste recepten of motivatie tips? Volg me op instagram

Advertentie

6 Reacties op “Gnocchi van zoete en kruimelige aardappel”

 1. Pingback: Sportdagboek #1 |

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: