Parelgort salade met tonijn 

Wat boffen wij met de laatste twee weken van augustus! Heerlijk na-zomer weer, dit mag voor mij tot november wel door gaan. Het zonnetje doet een mens goed en na de flink warme dagen werd het weer eens tijd voor een recept. Met het warme weer heb ik weinig in de keuken gestaan, vandaar weinig recepten maar dat zal ik goed maken. Dit keer heb ik een maaltijdsalade gemaakt met parelgort. 

.
Parelgort, of gort, wat is dat precies? Ik gebruik het regelmatig, in plaats van rijst. Maar veel mensen kennen het niet. Parelgort is een gepelde graan en het is een mooie ronde korrel. Parelgort is van heel vroeger, waarschijnlijk kennen oude mensen het wel. Het beste is om de parelgort een nachtje te laten weken en daarna kook je het ongeveer een half uur. Het duurt dus wat langer dan rijst maar het is de moeite waard om het een keer te proberen. Tijdens het koken van de gort heb je rustig de tijd om je salade klaar te maken. 

Wat heb je nodig voor een parelgort salade met tonijn voor twee personen? 

  • 150 gram parelgort
  • 1 blikje tonijn
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 1 el tomatenpuree
  • Diverse kruiden zoals peper, zout, paprika poeder. 
  • 2 a 3 handjes rucola 
  • Scheutje chili saus 
  • Optioneel stokbrood 

Maak de parelgort klaar, er bestaat ook een ‘snelle variant’ die hoef je alleen te koken en niet van te voren te weken. Maar anders eerst een nachtje laten weken en volgende dag koken. Als de parelgort aan het koken is ga je beginnen aan de salade. Snijd de paprika in blokjes en doe het in een grote kom. Laat de tonijn uitlekken(laat er een klein beetje olie inzitten) en voeg dit toe aan de paprika. Maak met een vork de tonijn een beetje los. Voeg de tomatenpuree en kruiden toe. Als de parelgort klaar is giet je het af en spoel je de gort met koud water. Voeg toe aan de salade en roer het door elkaar. 

Schenk een beetje chili saus over de salade en maak de salade af met een paar handjes rucola en serveer de salade eventueel met wat stokbrood. 

Deze salade kan je van te voren klaar maken, krijg je bijvoorbeeld gasten op bezoek? Maak de salade in de ochtend, je kan het serveren als hoofdgerecht maar ook als bijgerecht. 

One Reply to “Parelgort salade met tonijn ”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s