Zeg doei tegen pakjes en zakjes!

Het ziet er erg aantrekkelijk uit, die zakjes en pakjes in de supermarkt. Maar heb jij wel eens op de achterkant gekeken van deze pakjes en zakjes? 
Kant en klaar is erg populair, ik begrijp het wel. De verpakkingen zien er goed uit, vrolijk en foto’s met verse ingrediënten. Zelf hoef je maar een paar ingrediënten toe te voegen, klinkt erg makkelijk en snel. Ook doet de supermarkt hier een beetje aan mee want ze staan altijd in het begin of op plekken waar je meestal wel langs loopt.  Maar helaas zit er in deze pakjes en zakjes ten eerste best veel zout en suiker maar ook andere vreemde ingrediënten zoals E-nummers.
Ik ga je een aantal tips geven om toch zo min mogelijk met zakjes en pakjes te werken!

 • 2 jaar geleden ontdekte ik Simply Spices, heerlijke verse kruiden waar geen E nummers of extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. Zo hebben ze zout, peper, kaneel, tuinkruiden (de meest normale kruiden) maar ze hebben ook al een paar mixen zoals Italin love (voor pasta’s), nasi kruiden, bouillon poeder en noem maar op. Je kan dit online bestellen en je krijgt het via brievenbus pakketje de volgende dag binnen.
 • Kies voor basis ingrediënten. Je hoeft niet elke dag een gerecht te maken zoals op de pakjes staat. Koop bijvoorbeeld: zoete aardappel, ui, courgette, knoflook, ketjap, stukje vlees/vis/kip. Je bakt de ui, knoflook, courgette in een pan met wat ketjap. Zoete aardappel kook je, vlees/vis/kip bak je en klaar! In mijn receptenindex vind je veel keuze voor diner.
 • Heb je toch zin in een sausje bij het eten? Maak het dan zelf. Het is makkelijker dan je denkt! Wel eens een roux gemaakt voor soep? Dit doe je ook met de saus.
  Bv: 25 gram boter, 25 gram meel naar keuze (altijd zelfde hoeveelheid), je smelt de boter eerst en dan voeg je meel toe. Roer dit op laag vuur door met een garde, voeg als je wat kookvocht hebt van de groenten toe (bv. asperge, broccoli of iets) verder vul je aan met melk naar keuze. Blijf met de garde roeren tot je gewenste dikte hebt. Nu heb je een basis saus en kan je hem verder afmaken.
  Voeg bv. toe: kerrie poeder, paprika poeder, sambal, geraspte kaas, stukjes ham of kip, honing/mosterd en ga maar door.
  Dit geldt natuurlijk ook voor de dressing, voeg wat olijfolie en azijn samen, roer er bijvoorbeeld mosterd en honing aan toe en voila!
 • Wil je graag een gerecht maken wat op de pakjes staat? Bijvoorbeeld: kip madras, lasagne, beef teriyake, chicken tonight of noem maar op. Google eens naar deze gerechten, er zijn talloze websites die de gerechten uitgewerkt hebben zonder pakjes en zakjes te gebruiken. Probeer dit een keer en ik weet zeker dat je het gerecht zoveel lekkerder vind!
 • Zorg voor basis producten in huis waarmee je gerechten op smaak kan brengen. Hierbij een paar voorbeelden: kruiden van Simply Spices (zout, peper, paprika poeder, kurkuma, nootmuskaat, kaneel, kerrie, curry), sambal, tomatenpuree, ketjap, mosterd, honing, sesam zaadjes, pompoenpitten, tomaten passata, ui, knoflook en citroen.

Nog een paar voordelen om zonder zakjes en pakjes te koken:

 1. Het is goedkoper.
 2. Je bent ongeveer net zoveel tijd kwijt aan koken met pakket of met zelf een gerecht koken.
 3. Zelf koken = stukken gezonder! (i.p.v. E-nummers, conserveringsmiddelen..)
 4. Koken zelf veel leuker is dan op een achterkant lezen wat je moet doen. Zoek een recept uit, print hem uit en ga aan de gang!
 5. En misschien ben je er zelf nog niet echt mee bezig. Maar een pakketje, met daarin rijst, sausjes die ook weer verpakt zijn met folie of karton. Je hebt meer afval en dus minder milieu bewust.

En… heb ik je overgehaald!? :-)


Advertentie

3 Reacties op “Zeg doei tegen pakjes en zakjes!”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: