Citroen maanzaad tulband

Sinds kort heb ik een nieuwe tulband vorm en het werd tijd om daar eens wat lekkers mee te maken! Voor het bakken van een tulband cake is het belangrijk om een goede tulband vorm te hebben. Er zijn heel veel soorten en maten en verschillen allemaal qua prijs. Bij een beter merk, zal de cake beter uit de vorm komen. Bij sommige vormen zijn de lijnen strak en je wilt dan niet dat de cake aan de tulband blijft plakken of dat de cake gaat scheuren. Dus als je opzoek gaat naar een vorm.. goedkoop is duurkoop :-) Check even reviews en verschillende (online) taarten winkels!

Aangezien het bijna lente is komen onder andere frisse smaken naar voren en pastel kleuren! Ik heb gekozen voor een citroen maanzaad tulband met lemon curd. Zelf ben ik gek op maanzaad, ik ken het eigenlijk door de wintersport in Oostenrijk want ik at iedere vakantie een germknodel met ‘Mohn’ (maanzaad dus, wel gebroken maanzaad en gezoet). Vooral de topping vond ik zo lekker! Maanzaad is in Nederland ook steeds bekender, maar het kan zijn dat je naar een speciaal zaak moet om het te kopen. Bij ons in de supermarkt verkopen ze het niet, bij de Bio winkel wel.

Zelf gebruik ik een tulband vorm van Patisse van 24 cm. Na het bakken is de cake zeker 4 dagen gekoeld houdbaar.

Wat heb je nodig voor een citroen maanzaad tulband van 24 cm?

 • 6 eieren
 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 citroenen (rasp & sap) 3
 • 300 gram zachte boter
 • Snufje zout
 • 300 gram suiker
 • 3 el maanzaad

  Opmaak optioneel:
 • Poedersuiker
 • Lemon curd
 • 2 el mandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Als eerste snijd je de boter in blokjes en doe dit in een kom. Voeg de suiker toe samen met de rasp van de 2 citroenen. Klop het geheel romig. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe en blijf tussendoor het geheel mixen. Voeg daarna beetje bij beetje het zelfrijzendbakmeel en het zout toe en zorg dat je eerst even rustig klopt anders heb je overal het meel zitten :-). Zet daarna de mixer iets harder zodat het een luchtig beslag wordt.
Pers de 2 citroenen uit (bewaar 1 schijf van de citroen voor opmaak van de cake) en voeg toe aan het mengsel, als laatste voeg je maanzaad toe. Klop rustig door.
Smeer de tulband in met een klein beetje gesmolten boter of bakspray. Doe het beslag in de tulband vorm en bak de cake af in ongeveer 60 minuten.

Na 60 minuten controleer je met een sate prikker of de cake gelukt is, komt de prikker er droog uit dan is de cake klaar (nog een beetje vochtig/nat? dan 5 minuten erbij).
Laat de cake nog 10 minuten in de oven staan (wel oven uit doen en deur op een kier). Daarna kun je een bord op de vorm zetten en dan op de kop houden, als het goed is komt de cake gelijk uit de vorm. Laat volledig afkoelen voor je de cake gaat opmaken.

Terwijl de cake afkoelt kun je ondertussen 2 el amandelschaafsel in een koekenpan kort aanbakken zodat het een klein bruin kleurtje krijgt. Daarnaast kun je zelf lemon curd maken(zie kopje hieronder*) maar je kan het ook in de winkel kopen en een klein beetje poedersuiker om over de cake te strooien. De lemon curd heb ik precies over de strakke lijnen geserveerd maar je kan ook over de hele cake uitsmeren, maak de cake op zoals jij wilt!

* Zelf lemon curd maken: ps aangezien het wel wat werk is, is zelf kopen natuurlijk een oplossing mocht je weinig tijd hebben.

In de tussentijd kun je de lemon curd maken als je die zelf maakt (wel een aanrader!) Ik heb hem op de volgende manier gemaakt:
– Voeg 200 gram boter en 125 gram suiker in een steelpan en zet dit op een andere pan met een laagje wat erin (dus au bain marie) . Voeg citroen rasp toe van 2 citroenen. Klop in een andere kom 2 eieren los. Als alles gemengd is voeg dan voorzichtig beetje bij beetje ei toe. Roer goed door met een garde, als alles gemengd is voeg je sap van 2 citroenen toe. Laat het zeker 15-20 minuten au bain marie staan. Roer goed door tussendoor, als het goed is wordt het wat dikker. Daarna kun je het in een bakje doen en koud zetten (ook bijvoorkeur minimaal 1 nacht koud).

Advertentie

Eén reactie op “Citroen maanzaad tulband”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: