Paas citroen cheesecake met lemon curd

Over ruim een maand is het Pasen. De winkels liggen al vol met Paas eitjes, snoepjes, tafelversiering. Zelf heb ik het idee dat Pasen steeds bekender wordt en dat steeds meer mensen Pasen vieren. Zelf vind ik het voorjaar en ook Pasen een leuke periode. De pastel tinten komen weer naar voren, overal bloemetjes, vogeltjes..
Ook zie je veel vers fruit en citroen smaken naar voren komen bij vooral baksels. Want hoe leuk is het om iets zelf te bakken voor de Paasbrunch bij je familie?

Ik heb een cheesecake gemaakt, met citroen sap en boven op een laag lemon curd. Het is een frisse cheesecake en door een paar leuke versieringen boven op is het helemaal een Paas taart! Daarnaast is het mogelijk om de cheesecake 1-2 dagen van te voren te maken. Na het bakken is het gewenst de cheesecake minimaal een nacht koud te zetten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is opmaken en op een mooie schaal zetten!Wat heb je nodig voor een citroen cheesecake met lemon curd?
– 600 gram roomkaas (bv. monchou)
– 200 gram creme fraiche
– 3 eieren
– 200 gram suiker
– 1 tl vanille aroma of beetje vanille suiker
– 2 citroenen ( schil en sap)
– 250 gram bastogne koeken
– 80 gram boter
– Lange vingers (1 verpakking)
– Paas versiering zoals Paas koekjes en paas eitjes.
– Lemon curd (je kunt dit in de winkel kopen of zelf maken)

Als eerste verwarm je de oven voor op 150 graden.
Maal de koekjes fijn (heb je geen keuken machine? Je kunt het ook in een diepvries zak doen en met een deegroller eroverheen gaan!). Smelt de boter en meng me de gemalen koekjes. Vet de springvorm in en leg op de bodem een laag bakpapier. Verdeel hier de koekjes over en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet daarna even in de koelkast.
Meng de roomkaas, creme fraiche, suiker, vanille aroma samen. Klop rustig los en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Schil de citroen en pers daarna de citroen uit en voeg dit ook toe. Schenk daarna het mengsel op de bodem en plaats in de oven voor een uur.
Na een uur zet je de oven uit en doe je de ovendeur een klein beetje open, je laat de cheesecake hier even in staan voor 30-60 minuten. Daarna laat je de cheesecake afkoelen op het aanrecht. Daarna zet je de cheesecake koud voor minimaal 1 nacht.

In de tussentijd kun je de lemon curd maken als je die zelf maakt (wel een aanrader!) Ik heb hem op de volgende manier gemaakt:
– Voeg 200 gram boter en 125 gram suiker in een steelpan en zet dit op een andere pan met een laagje wat erin (dus au bain marie) . Voeg citroen rasp toe van 2 citroenen. Klop in een andere kom 2 eieren los. Als alles gemengd is voeg dan voorzichtig beetje bij beetje ei toe. Roer goed door met een garde, als alles gemengd is voeg je sap van 2 citroenen toe. Laat het zeker 15-20 minuten au bain marie staan. Roer goed door tussendoor, als het goed is wordt het wat dikker. Daarna kun je het in een bakje doen en koud zetten (ook bijvoorkeur minimaal 1 nacht koud).

Opmaken van de cheessecake:
Haal de cheesecake uit de vorm, haal voorzichtig het bakpapier eraf en leg de cheesecake op een taartschaal of bord. Snijd de lange vingers voorzichtig door de helft en duw ze een klein beetje beten de cheesecake aan (zodat ze er niet gelijk afvallen). Smeer een laagje lemon curd over de bovenkant van de cheeseake. Verdeel daarna de Paasietjes en Paas koekjes over de cheesecake!
De cheesecake is in de koeling zeker 4-5 dagen houdbaar. Geniet ervan!Advertentie

Eén reactie op “Paas citroen cheesecake met lemon curd”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: