Banoffee pie met Oreo en bastogne bodem

Begin januari had ik een vraag gesteld aan mijn volgers op Instagram wat mijn eerste baksel voor 2020 zou worden. Ondertussen had ik al wel een paar kleine dingen gebakken maar nog geen 1e taart. Als reactie kwam onder andere naar voren om een banoffee pie te maken. Aangezien ik dit nog nooit gebakken had, stond dit gelijk op nummer 1 om te maken.

Als eerste heb ik bedacht wat ik precies wil maken, bij deze banoffee pie heb ik gekozen voor Bastogne bodem maar je hebt ook recepturen met bijvoorbeeld een deeg bodem. Daarnaast wilde ik er een draai aangeven en heb ik Oreo’s aan het recept toegevoegd!
In het recept zit ook karamel, hierbij wil ik wel aangeven dat je goed de stappen moet volgen want voor je het weet is karamel verbrand en kun je opnieuw beginnen.. vooral vuur laag houden en continu bij blijven en roeren (dus niet weglopen!).

Goed laten we snel naar het heerlijke recept gaan.
Wat heb je nodig voor een ovenschaal van 24 cm? (ik koos voor een quiche schaal, maar je kan ook een springvorm gebruiken)
Voor de bodem:
– 220 gram gemalen Bastogne koeken
– 90 gram boter
Smelt de boter en meng samen met de gemalen koeken, vet de springvorm in met bakspray of boter en verdeel het over de bodem, druk goed aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel en plaats in de koelkast voor minimaal 30 minuten.

Voor de karamel:
– 1 gecondenseerde melk blikje
– 4 el bruine basterd suiker (kiezen voor bruin, zo kleurt de karamel ook mooi)
-60 gram boter
Smelt de boter op laag vuur in een steelpan, voeg suiker toe en het blikje melk. Roer zachtjes zodat alles gemengd is, wacht nu tot het langzaam begint te koken. Dit kan even duren. Als het eenmaal zachtjes kookt is het belangrijk om continu te roeren (hoeft niet perse heel hard, als je maar blijft roeren). Als je dit niet doet kan de karamel verbranden.
Dit doe je voor ongeveer 10 minuten, je merkt dat de karamel dikker wordt. Als dit niet het geval is kun je het vuur iets hoger zetten maar dan is de kans groter dat aanbrand dus voorzichtig mee zijn. Als de karamel de juiste dikte heeft schenk je het over de bodem en plaats je het inde koelkast. Als de karamel eenmaal is hard geworden kun je het opmaken.
Note: Zelf heb ik de bodem en karamel de avond ervoor gemaakt zodat ik zeker wist dat alles afgekoeld en hard geworden was.

Opmaak:
– 2 grote of 3 kleine bananen
– Beetje citroensap
– 1 rol Oreo’s
– 300 gram ongeklopte slagroom
– 3 el suiker
– 10/20 gram pure chocolade (om te raspen)

Snijd den banaan in plakjes, besprenkel wat citroen erover (voorkomt verkleuring van de banaan) en verdeel over de karamel.
Verdeel 4 – 5 Oreo koekjes over de banaan, ik heb ze een beetje gebroken en verdeeld over de banaan. Klop de slagroom stijf met 3 el suiker, mocht je de taart niet direct serveren dan zou ik als laatste de slagroom erop doen of slagroom kloppen met een zakje klopfix (dit zorgt ervoor dat de slagroom wat stijver blijft, zonde als het inzakt!). Zakje is te koop in de supermarkt.
Verdeel de opgeklopte slagroom over de bananen en verdeel hier ook een paar Oreo koekjes overheen en ga met een dunschiller langs een blokje pure chocolade om wat chocolade rasp erover te doen. Je kunt ook eventueel wat karamel saus erover doen, of hazelnoot stukjes of chocolade saus..

Geniet ervan!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: