Basic havermout pap

Nu het kouder wordt buiten veranderd je voedingspatroon ook langzaam. We gaan van salades naar stoofpotjes en aardappelen en in de ochtend eten we vaker warm. Althans wij wel! Standaard havermoutpap is misschien relatief ‘saai’ maar met dit recept kun je alle kanten op. Je kunt het op smaak maken met groenten of juist met zoetere ingrediënten zoals chocolade, rozijnen of honing.

Waarom havermout eten als ontbijt? Het is enorm voedzaam en bevat diverse vitamines en mineralen. Daarnaast is havermout rijk aan antioxidanten wat ervoor zorgt dat bv. je bloeddruk stabiel blijft of verlaagd. Havermout is ook vezelrijk, wat goed is voor je darmen en daardoor zorgt voor een verzadigd gevoel.
Dus.. vandaar dat de havermout in de supermarkt schappen niet aan te slepen zijn. Gezond & goedkoop! Maar, het is alleen lekker al je het juiste recept gebruikt want ik heb ook wel eens in alle snelheid havermout willen maken en tja het kan ook echt niet lekker zijn!

Hierbij mijn basis recept voor havermoutpap:

  • 100 ml warm water
  • 100 ml melk naar keuze, ik gebruik zelf volle melk maar je kunt ook soja, haver of lactosevrije melk gebruiken
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram havermout
  • Een halve appel

Doe het water, melk en havermout in een steelpannetje. Ik laat het altijd 5 minuten even inwerken. De havermout neemt al snel heel veel vocht op. Na 5 minuten roer je het even door als je merkt dat het al een dikkere pap is geworden, voeg dan nog wat water of melk toe. Doe daarna het vuur pas aan, ik laat het ongeveer 5 a 8 minuten op laag vuur pruttelen. Tussendoor roer ik door en voeg ik de kaneel toe. Zet het vuur laag als het de juiste dikte heeft bereikt en schenk het over in een ontbijt kom.
Als je merkt dat de pap te snel te dik wordt, voeg dan wat warm water erbij.
Als laatste voeg je een halve appel toe.

Dit recept is puur een basis recept. Je kunt er echt van alles mee, denk bijvoorbeeld aan de volgende combinaties: rozijnen & wortel, pure chocolade stukjes & kokos, kaneel & appel, rood fruit & een lepel kwark, banaan & honing. Natuurlijk kun je ook nog noten, zaden en van alles toevoegen maar dat maakt de havermout pap wel calorie rijker.

Geniet ervan! En als je wel eens havermoutpap eet, ben ik heel erg benieuwd naar jouw favo combinatie! Laat je het weten in een reactie?

Benieuwd naar meer recepten of andere food ideeën? Volg me dan op Instagram!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: