Appelplaat koek met karamelsaus

Nederland is gek op appeltaart, vaak kiezen we voor de ouderwetse. Tegenwoordig wordt de klassieke appeltaart ook op andere manieren gemaakt, niet alleen het recept wordt aangepast maar ook de manier van bakken. Leuk, want je kan een appeltaart op die manier helemaal eigen maken. Dit keer heb ik gekozen voor een plaat koek, hier kan je uiteindelijk bars van snijden, verdelen op een mooie taart plateau.

De bodem lijkt op een shortbread bodem, een soort zandkoek. Daarop een laag appels en afgemaakt met een crumble van onder andere havermout en bruine basterdsuiker.

Wat heb je nodig voor een bakvorm?

Zelf gebruik ik een bakvorm van 29 x 14 ongeveer. Je kan ook eventueel een rond bakblik gebruiken van bv. 24 cm.
Voor de bodem:
– 100 gram boter
– 50 gram suiker
– Snufje zout
– 1 tl vanille extract
– 150 gram bloem

Voor de vulling:
– 2 appels
– 2 el bloem
– 2 el rietsuiker
– 1 tl kaneel
– 1 tl nootmuskaat
– 2 tl boter
– Scheutje citroensap

Voor de crumble:
– 40 gram havermout of havervlokken
– 70 gram bruine basterdsuiker
– 1 tl kaneel
– 30 gram bloem
– 60 gram boter koud in kleine blokjes

De caramel saus komt van zoetrecepten.nl

Als eerste: leg bakpapier in het bakblik en verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter in een steelpannetje, als het gesmolten is haal je het van het vuur en voeg je de suiker, zout, vanille extract en bloem toe. Roer door en verdeel daarna over het bakblik. Bak de bodem 20 minuten in de oven op 170 graden. Haal het bakblik uit de oven en leg het even op het aanrecht.Snij de appels in vieren en haal het klokhuis eruit en snijd de partjes in plakjes. Smelt de boter, voeg dit samen met kaneel, nootmuskaat, bloem, citroensap en suiker toe aan de appels en mix. Verdeel de appel plakjes over de zandkoek bodem.Doe de havermout, basterdsuiker, kaneel, bloem in een kom en mix. Voeg daarna de blokjes boter en mix/kneed met een hand de crumble. Als de boter goed verdeeld is en het een geheel is kun je het verdelen over de appels. Daarna schuif je het bakblik weer in de oven en bak je het nog 30 minuten op 170 graden.

Laat de appel plaatkoek daarna afkoelen en daarna minimaal 2 uur in de koeling. Snijd daarna vierkanten van de plaatkoek en serveer eventueel met karamelsaus! Deze heb ik zelf gemaakt maar je kunt het ook in de winkel kopen.
De salted karamelsaus heb ik van zoetrecepten.nl, zeker een aanrader om erbij te serveren!


Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: