Speculaas brownie met amandeschaafsel

December vraagt om speculaas recepten! Althans bij mij.. ik ben gek op speculaas kruiden maar ook op de speculaaskoeken. Naast speculaas ben ik, net zoals velen, gek op chocolade. Hoe tof is het om chocolade en speculaas in een zoet recept samen te voegen. Tijdens het brainstormen kwam ik al snel op een speculaas brownie, klinkt simpel maar dat kun je nog op heel veel manieren maken. Met speculaasjes, wel of geen stroop door het beslag, gewone suiker of donkere suiker, noem maar op!

Ik ging voor een wat plattere speculaas brownie, waar je ongeveer 12-15 stukjes van kan snijden zodat je niet mega vol zit. Precies goed voor bij de koffie of als dessert met een bolletje ijs.
De speculaas brownie maak ik af met poedersuiker en amandelschaafsel maar dit kan natuurlijk van alles zijn, zoals gesmolten witte chocolade strepen, salted karamel saus, chocolade saus met nootjes.

Wat heb je nodig voor een schaal a 12 brownies?
– 75 gram bloem
– 150 gram pure chocolade
– 150 gram roomboter
– 75 gram kristalsuiker
– 75 gram donkere basterdsuiker
– 1 el stroop
– 1 el cacao
– 1 tl vanille extract
– 1 tl zout
– 2 eieren
– 5 gram speculaas kruiden
3 a 4 speculaas koeken

Topping: amandelschaafsel, poedersuiker of iets anders!

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Als eerste snijd je de pure chocolade in kleine stukjes en doe je dit samen met de roomboter in een steelpan en smelt je dit au bain maire.
Ondertussen voeg je de suiker, cacao, zout en speculaaskruiden in een kom, meng dit vast. Als de chocolade gesmolten is en een beetje is afgekoeld voeg je dit toe en meng je dit rustig. Voeg de stroop en vanille extract toe. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe en roer goed door.
Pak een schaal of brownie bakblik en spray/vet in of leg wat bakpapier erin. Voeg de helft van het mengsel toe en smeer uit over de bodem. Breek de 3 of 4 speculaas koekjes in stukjes en strooi dit over het mengsel. Voeg daarna het overige mengsel over het bakblik, zodat de speculaas koekjes bedekt zijn.
Plaats het bakblik voor ongeveer 25 minuten in de oven.

Controleer de speculaas brownie. Als de bovenkant droog is en de binnenkant beetje stevig is / klein beetje wiebelt is het goed. Anders nog even de oven in (3-5 minuten). Een sate prikker werkt niet bij een brownie, want als de sate prikker er droog uitkomt is je brownie ook al te droog en je wilt juist dat de brownie smeuiig is. Laat de speculaas brownie afkoelen op het aanrecht en maak daarna de brownie op! De brownie is afgedekt in de koelkast zeker 3 – 4 dagen goed.

Laat je mij weten als je deze heerlijke speculaas brownie hebt gemaakt? Tag me in je bericht op Facebook of Instagram@eefjesfinest #eefjesfinest #vindikleuk

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: