Speculaas cake met sinaasappel en kruidnoten

De periode van speculaas kruiden is aangebroken, gister is Sinterklaas officieel in het land aangekomen en dat vraag natuurlijk om wat extra herfst / Sint recepten! Met deze speculaas cake met kruidnoten ga je de kinderen & vrienden zeker blij maken op pakjesavond (of rondom pakjesavond)!

De speculaascake heb ik naast de speculaaskruiden op smaak gebracht met sinaasappel rasp en kaneel. Om te zorgen dat de cake niet te droog wordt is het belangrijk om de cake op lage temperatuur te bakken. Liever iets langer dan te hoge temperatuur! Dus is je sate prikker nog nat na het testen van de gaarheid dan zeker de cake nog 5 a 10 minuten in de oven laten.

Wat heb je nodig voor 1 cake blik?
– 200 gram roomboter op kamertemperatuur
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 tl bakin soda
– 5 tl speculaas kruiden
– 2 tl kaneel kruiden
– 1 tl vanille extract (of 5 gram vanille suiker)
– 35 gram bruine basterdsuiker
– 200 gram licht bruine suiker
– Snufje zout
– 4 eieren
– 1 sinaasappel

Topping:
– 200 gram roomkaas
– +/- 4 el poedersuiker
– Handje kruidnoten

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de cake vorm in of leg er vel bakpapier in.
Als eerste klop je de suiker samen met de boter, beste is om dit met een (hand) mixer te doen. Klop 1 voor 1 de eieren er door. Meng zelfrijzend bakmeel met de bakin soda, zout en de kruiden en voeg langzaam toe aan het mengsel. Voeg ook de vanille extract toe. Rasp de sinaasappel en voeg toe, snijd de sinaasappel doormidden en voeg ook het sap toe. Klop het beslag nog 1 a 2 minuten en giet daarna in een cake vorm.
Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Steek met de sate prikker in de cake, als de prikker nog vochtig is dan de cake nog 5 a 10 minuten in de oven zetten.
Laat de cake afkoelen tot kamer temperatuur. Klop de roomkaas een beetje los, voeg de poedersuiker toe en verdeel over de bovenkant van de cake. Strooi er wat (gebroken) kruidnoten overheen en je speculaas cake is klaar!

De cake is zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Geniet ervan!
Laat je mij weten als je deze heerlijke cake hebt gemaakt? Tag me in je bericht op Facebook of Instagram@eefjesfinest #eefjesfinest #vindikleuk

Advertentie
%d bloggers liken dit: