Cheesecake speculaas met Tony Chocolonely Pepernoot

Wie is er geen fan van Tony Chocolonely!? Sinds kort ligt er een editie met pepernoot in de winkel. Hoe lekker! Toen ik de chocolade reep zag liggen wist ik gelijk dat ik hier iets mee wilde bakken. Als snel stond er een cheesecake in de oven. De cheesecake is een echt herfst recept en zal zeker goed in de smaak vallen bij families tijdens Sinterklaas / Kerst!

De cheesecake breng ik extra op smaak met speculaas en kaneel kruiden, daarnaast gebruik ik ook sinaasappel rasp en sap door het beslag. Hieronder nog een paar tips om de cheesecake zo goed mogelijk te bakken:
– Bak de cheesecake eerder iets langer op lage temperatuur dan te hoge temperatuur
– Plaats een bak met water in de oven en daar boven het oven rekje, door de wat er krijg je een soort stoom effect en scheurt je cheesecake minder snel. 
– Als de cheesecake klaar is, laat hem dan minstens een halfuur de oven staan met de oven deur een stukje open, daarna op het aanrecht laten afkoelen en daarna 3 uur in de koeling voor je hem wilt gaan opmaken (ik laat de cheesecake vaak een nacht koelen). 
– Open de oven tussendoor niet terwijl de cheesecake in de oven staat!

Wat heb je nodig voor een Cheesecake speculaas met Tony Chocolonely Pepernoot?
– 600 roomkaas
– 1 sinaasappel
– 4 eieren
– Een halve eetlepel maizena
– 150 gram suiker
– 50 gram roomboter
– 220 gram speculaas koeken + een paar koekjes voor decoratie
– 2 tl speculaas kruiden
– 1 tl kaneel kruiden
– 1 reep Tony Chocolonely Pepernoot
– 1 el amandel schaafsel

Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats een ovenschaal met water onderin de oven.
Verkruimel 220 gram speculaas koekjes. Smelt de boter in een pannetje en voeg 200 gram speculaas kruimels toe. (De overige 20 gram is voor decoratie). Voorzie een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter. Verdeel de speculaas over de bodem en druk aan met een bolle kant van de lepel, zo kun je de koekjes goed verdelen en aandrukken. Plaats de springvorm in de koelkast.

Doe de roomkaas, sinaasappel rasp en sap, suiker, speculaas en kaneel kruiden in een mengkom. Meng alles samen. Snijd ondertussen 50 gram chocolade in kleine stukjes en meng door het beslag. Giet het beslag in de springvorm en bak af voor 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Na 50 minuten zet je de oven uit en de ovendeur zet je een stukje open. Plaats de cheesecake na een kwartier op het aanrecht en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna plaats je het in de koelkast, het liefst een nacht.
Haal de volgende ochtend de cheesecake uit de koelkast en plaats op een stolp of bord. Verdeel de speculaas kruimels over de buitenkant van de cheesecake. Breek de chocolade en een paar speculaas koekjes in stukjes en verdeel over de taart. Strooi wat amandelschaafsel over de taart en wat chocolade decoratie van Dr. Ooetker (dit is optioneel!).
De cheesecake is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast en je kunt er zeker 12 tot 14 stukken uit snijden.

Geniet ervan!
Laat je mij weten als je deze heerlijke cheesecake hebt gemaakt? Tag me in je bericht op Facebook of Instagram@eefjesfinest #eefjesfinest #vindikleuk

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: