Koffie cake met koffie glazuur en gesmolten chocolade

Het koffiecake recept heb ik begin januari gemaakt en het beviel heel goed. Via Instagram had ik beloofd dat ik het recept zou delen met jullie, maar eerst was ik even twee weken met vakantie vandaar dat het recept even duurde.

Ik ben gek op de koffie smaak, ik gebruik daarom regelmatig espresso in mijn baksels. Daarnaast zorgt espresso ook voor een zacht structuur van de cake. En zoals (denk ik) meerdere mensen lekker vinden.. past chocolade heel goed bij koffie, wat ik in dit recept samen heb gevoegd!

Zelf heb ik de cake in een lage vorm gedaan (een ovenschaal) maar je kan ook een cakeblik gebruiken of iets. Ik vond het leuk om kleine vierkantjes te snijden (net zoals een brownie) maar je kan natuurlijk ook een andere vorm gebruiken. Let wel op dat de oventijd misschien iets langer kan zijn dan.

Wat heb je nodig voor 1 koffiecake in een ovenschaal?
– 150 ml (half)volle melk
– 2 el espresso afgekoeld
– 200 gram basterdsuiker
– 2 eieren
– 170 gram bloem
– 100 gram boter op kamertemperatuur
– 1 tl bakpoeder

Als eerste klop je de suiker met de eieren flink door met een garde. Je smelt ondertussen de boter in een pannetje. Voeg espresso de espresso toe aan de melk. Voeg daarna de gesmolten boter, espresso-melk, bloem en bakpoeder toe aan de eieren en suiker. Doe dit beetje bij beetje en rustig doorroeren. Als alles egaal is doe je het in een bakvorm met bakpapier eronder. Je kan de vorm ook insprayen met bakspray of invetten met boter.
Bak de cake af voor ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.
Laat de cake daarna volledig afkoelen. Smelt daarna 50 gram pure chocolade au bain marie. Giet de gesmolten chocolade in een klein schenk kannetje (ik deed dit in een klein koffie kannetje). Ieder geval iets waarmee je makkelijk streepjes kan maken. Maak streepjes over de chocolade cake, zorg dat je dit in een redelijk snelle beweging doet, in een keer.

Voor de koffieglazuur meng je 80 gram poedersuiker met 2 el espresso en 2 el water. Roer dit god door zodat het een beetje dik/smeuig mengsel wordt. Maak hier ook streepjes over de chocolade heen en zet daarna in de koelkast. Als je geen schenk kannetje of iets hebt zou je het ook kunnen proberen met een lepel.

De cake is 4 dagen houdbaar! Geniet ervan. Laat je mij weten als je dit heerlijke recept hebt gemaakt? Tag me in je bericht op Facebook of Instagram@eefjesfinest #eefjesfinest #vindikleuk

Advertentie

Eén reactie op “Koffie cake met koffie glazuur en gesmolten chocolade”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: