Maanzaad: wat is het en hoe gezond is het?

In mijn vorige blog deelde ik een recept met maanzaad. Maanzaad vind ik zelf heerlijk, maar naast dat het goed smaakt is het ook gezond. In deze blog ga ik jullie vertellen wat maanzaad precies is en hoe gezond het is.

Wat is maanzaad?

Maanzaad komt van de slaapbol, een vrolijk gekleurde bloem die groeit in het wild. Van de slaapbol worden soms ook zware pijnstillers gemaakt zoals morfine. De maanzaad die in de voeding wordt gebruikt (bv. verwerkt in brood) heeft een minimale verdovingskracht.
Maanzaad wordt voornamelijk gebruikt op broodjes, in brood. Ook wordt het gebruikt als vulling in brood en gebak. De zaden die ze daarvoor gebruiken zijn gekneusd.
Zelf ken ik maanzaad door een Oostenrijks gerecht: Germknödel. Het is een deegbol met daarin warme jam of appelstroop, vanille saus en maanzaadjes erboven op. Eigenlijk is het gerecht alles behalve gezond en wist ik eigenlijk zelf niet dat maanzaad wel gezond was. Tot ik een paar maande terug meer in ging verdiepen. Ik gebruik het nu regelmatig in mijn havermout of cake.

Hoe gezond is maanzaad?

Maanzaad zit vol mineralen, ook zit er gezonde enkelvoudige, onverzadigde vetzuren in zoals oliezuur en linolzuur. Deze vetzuren werken goed voor het hart en het brein.
In maanzaad zit ook vitamine B1 en B5. Naast deze 2 vitaminen bevat het ook foliumzuur, B6, vitamine E, B2 en B3.
Naast de vitamine en vetzuren bevat maanzaad ook calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink. Zo’n klein zaadje bevat dus aardig wat vitamine en mineralen, gezond dus!
In China wordt de maanzaad ook gebruikt als geneeskracht. Het schijnt te helpen tegen misselijkheid en de oliën zouden helpen tegen borstkanker. Hoe ver dit bewezen is, is niet bekend maar goed een beetje maanzaad in je havermout kan geen kwaad toch?

Hoe gebruik je maanzaad?
Maanzaad heeft een nootachtige smaak, echter vind ik het ook een beetje zoet smaken. Zoals je hierboven al kunt lezen, kun je maanzaad gebruiken in gebak, brood e.d. maar ik gebruik het dus ook in mijn havermout pap, overnight oats, bananenbrood en zoals het recept wat ik deze week deelde op mijn blog: maanzaad cake met citroen.

Ben je nog niet bekend met maanzaad? Probeer het eens, voeg het eens toe aan je havermout of maak een heerlijke citroen maanzaad cake en ik weet zeker dat je het vaker zult gebruiken!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: