Koffie cheesecake met karamel en chocolade

Koffie cheesecake met zelfgemaakte karamel en chocolade genache. Het klinkt als water in de mond, of niet?! Helemaal als je gek bent op koffie. Cheesecake blijft mijn favo taartje, ik vind het ook zo tof dat je heel makkelijk je eigen draai kan geven aan cheesecakes. Het recept van deze koffie karamel chocolade cheesecake vraagt wel iets meer tijd omdat ik zelf de karamel en chocolade genache heb gemaakt alleen je kunt dit ook in de winkel kopen!

Wat heb je nodig voor 1 koffie cheesecake met karamel en chocolade?

  • 1 espress(30 ml) afgekoeld
  • 200 gram biscuits
  • 90 gram boter
  • 600 gram roomkaas (monchou)
  • 130 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom + 1 el suiker

Voor de karamel: 100 gram suiker, 50 ml water, 45 gram boter, 60 ml slagroom
Voor de chocolade genache: 100 gram pure chocolade en 100 ml slagroom

Zet alvast een espresso zodat het kan afkoelen. Daarna maken we eerst de karamel omdat het moet afkoelen en nodig hebben de cheesecakevulling.
Karamel, pak een steelpannetje en doe hier de suiker en water in (niet roeren!) plaats het pannetje op laag vuur. Het duurt ongeveer 15 a 30 minuten voordat het een wat bruinigere kleur krijgt, wacht hier rustig op. Weeg ondertussen de boter af en doe de slagroom vast in een maatbeker. Als de suiker een lichtbruine kleur heeft voeg je de boter toe, roer met een garde snel door en houd het vuur laag! Het kan gaan spetteren. Als de boter helemaal gesmolten is voeg je beetje bij beetje de slagroom toe, blijf continu roeren. Als het een geheel is zet je het vuur uit en schenk je de karamel in een kommetje. Laat afkoelen.

Verkruimel de biscuits, doe dit in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje of magnetron en voeg toe. Bekleed de springvorm met een vel bakpapier en smeer de randen met een beetje boter in. Verdeel de biscuit over de bodem en druk met de bolle kant van de lepel de biscuits aan. Zet de springvorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 140 graden.
Doe de cheesecake in een beslagkom en roer met een pannenlikker door. Voeg 1 el karamel, 5 el suiker en beetje bij beetje de espresso toe. Als alles samen gevoegd is proef je het even, als je het zoeter wilt kun je nu nog wat suiker of karamel toevoegen, zelf vond ik 5 el voldoende maar het is niet extreem zoet. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren door, roer voorzichtig door want het mengsel moet niet heel dun worden.
Schenk het in de springvorm bovenop de koekjes en tik de springvorm een paar x tegen het aanrecht aan zodat de luchtbellen eruit zijn. Plaats een ovenschaal met laagje water in de oven. Daarna plaats de cheesecake voor 60 minuten in de voorverwarmde oven van 140 graden. Ondertussen niet de oven openen.

Ondertussen kun je de slagroom en chocolade genache maken.
Slagroom kun je met de hand doen of met de machine, voeg de 200 ml en 1 el suiker bij elkaar en klop de slagroom stijf, plaats in de koelkast.
Chocolade genache: snijd de chocolade heel klein en doe in een kommetje. Verwarm de slagroom in een steelpannetje, haal het eraf als het bijna kookt dus net daarvoor. Schenk het over de chocolade heen en roer met een vork door. Blijf continu roeren todat alle chocolade gesmolten is. Laat afkoelen.

Na 60 minuten doe je een ovenwand tussen de ovendeur en laat je de cheesecake verder op temperatuur komen. Dit doe je ook ongeveer een uur, daarna een uur op het aanrecht en uiteindelijk 3 uur in de koelkast. Dit doe je om schreuren te voorkomen.
Als de cheesecake wilt gaan serveren haal je het uit de koelkast, voeg slagroom toe, helemaal uitsmeren over de cheesecake. Daarna versier je de taart met chocolade en karamel.

TIP: is de chocolade genache ondertussen afgekoeld en zelfs wat harder geworden? Doe in een groter kommetje een laagje heet water, doe daar het bakje met chocolade genache in en roer even door, de chocolade is zo gesmolten.

Laat je me weten als je deze cheesecake hebt gemaakt? Ben benieuwd! Dit kan door een reactie onder deze blog of via Facebook of Instagram!

Advertentie

2 Reacties op “Koffie cheesecake met karamel en chocolade”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: