Stroopwafel cheesecake met karamel

Stroopwafel & cheesecake, een top combinatie als je het mij vraagt. Stroopwafels zijn altijd goed, als ik bij oma op de thee kom vraagt ze altijd of ik een stroopwafel erbij wil. Typisch Nederlands gewoon en het leek me tof om hier een lekkere taart mee te maken. Al eerder maakte ik een stroopwafel appeltaart wat ook echt lekker is maar.. cheesecake blijft toch mijn favo soort taart!

Goed, laten we naar het recept gaan. In vergelijking met andere taarten vind ik cheesecake recept best makkelijk. Als je de stappen goed volgt weet ik zeker dat jij het ook makkelijk vind! Bij cheesecake kan er ook genoeg mis gaan vandaar ik de stappen extra goed uitleg.

Wat heb je nodig voor een springvorm van 24 cm (26 is ook mogelijk):

 • 1 zakje mini stroopwafels
 • 200 gram biscuits
 • 80 gram roomboter
 • 600 gram roomkaas
 • 120 gram kristalsuiker
 • 2 zakjes vanille suiker ( heb je dit niet in huis, doe dan een extra lepel suiker)
 • 1 tl vanille extract
 • 4 eieren

Bereiding: 30 minuten
Oventijd: 60 minuten
Afkoelen: +/- 3 uur.

Als eerste gaan we de biscuits verkruimelen. Ik doe dit zelf in een keuken machine, heb je deze niet? Doe ze dan in een zakje (vries zak die je dicht kan sluiten) en ga er met de deegroller overheen. Smelt de roomboter in een steel panetje en voeg bij de biscuits toe, meng door elkaar. Pak de springvorm erbij, leg op de onderkant bakpapier. Ik doe de rand na het bakpapier erover heen, je hoeft dan geen boter op de bodem te gebruiken en als de taart klaar is kan je hem makkelijk van de springvorm afhalen. Smeer wel de randen in met een klein beetje boter. Doe de biscuit in de springvorm en verdeel de kruimels met de bolle kant van een lepel. Druk goed en stevig aan.

Verwarm ondertussen de oven op 150 graden.
Doe in een kom de roomkaas, suiker, vanille suiker en vanille extract. Roer rustig door met een spatel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zorg ervoor dat je niet met een garde flink gaat roeren, anders wordt het mengsel te dun! Voorzichtig met een spatel alles mengen! Verkruimel de stroopwafels en bewaar +/- 10 mini stroopwafels apart. Leg de helft van de verkruimelde stroopwafels op bodem van de biscuits. Doe daarna een laagje cheesecake vulling, voeg daarna weer een laagje verkruimelde stroopwafels toe. Sluit af met de rest van de cheesecake vulling. Zorg dat de kruimels bedekt zijn.

Voordat je de cheesecake in de oven zet, plaats je eerst een ovenschaal met water in de oven, deze kun je gewoon op de bodem zetten en het rekje erboven. Zet daar de cheesecake op. De taart moet nu 60 minuten in de oven. Belangrijk is dat je in die 60 minuten de oven NIET open doet. De temperatuur van 150 graden zorgt ervoor dat de cheesecake langzaam gaar wordt, verbranden doet die echt niet.
Doordat er water in de oven staat krijg je een soort stoom proces en de kans is dan klein dat de cheesecake scheurt.

Ondertussen maken we de karamel. Het recept heb ik van zoetrecepten.nl, via deze link kom je er. Je kunt er ook voor kiezen om de karamel weg te laten.

Als de cheesecake klaar is zet je de oven uit en doe je een keukendoek tussen de deur van de oven. Laat de cheesecake nog een half uur in de oven staan. Daarna haal je de cheesecake eruit. Laat de cheesecake volledig afkoelen op de keuken, daarna nog 3 uur in de koelkast. De cheesecake is nu goed afgekoeld en stevig, doe op de karamel boven erop met een lepel (ik gebruik de bolle kant). Pak de 10 mini stroopwafels die je apart had gelegd erbij. Snijd ze door de helft en verdeel ze over de taart.

De cheesecake is klaar! Geniet ervan!

Advertentie

7 Reacties op “Stroopwafel cheesecake met karamel”

 1. Mijn zoontje wil voor zijn 6de verjaardag een stroopwafel taart…maar lust geen slagroom. Zo kwam ik bij jouw recept uit. Ik ga m maandag maken, maar even een vraagje, is het ook een idee om de bodem met stroopwafel (koekkruimels) te maken? Of is biscuit echt beter?

  Like

  1. Hoi Lisenka, leuk dat je de taart wilt gaan maken! Stroopwafels als bodem heb ik geen ervaring mee en weet ook niet of dat goed gaat omdat de stroopwafel heet wordt in de oven en deels smelt. Als je meer stroopwafel wilt toevoegen zou ik eerder stroowafels klein snijden en die door de cheesecake vulling scheppen en dan uiteindelijk op de bodem en in de oven! Succes ermee :-)

   Like

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: