Moestuintje, hoe gaat het?

We gaan nu het derde jaar in met onze moestuin. Drie jaar geleden hebben we een paar ‘zielige’ plantjes her en der gekocht. Ze stonden daar, in hun eentje met 25% of 50% korting. Wij dachten, we geven ze een nieuw leven. Zoals de meeste weten is het eerste jaar altijd even wennen voor de plant. Vaak vanaf het tweede jaar gaan de planten echt mooi worden. We zijn geen echte kenners, we doen eigenlijk maar wat en af en toe pakken we Google erbij. Het gaat soms zeker ook fout! Het lijkt me leuk om mijn verhalen te delen en wie weet zijn er wel meer mensen met een moestuin en kunnen we onze ideeën en inspiratie delen!

Op dit moment hebben we een aantal aardbei plantjes, een grote peren boom, klein paprika boompje, aubergine boompje, frambozenstruik en een flinke bramen struik, druivenstruik, rode en blauwe besjes, vijgenboom en 2 appel bomen. Binnen hebben we nog wat kruiden maar niet veel (sinds we een kitten hebben overleven niet alle planten het dus liever even mee wachten ;-)).
De appelboom, perenboom, vijgenboom, aardbeitjes en de frambozenstruik staan er vanaf het begin in. Vooral de peren en de appelbomen waren echt ‘kleintjes’ en beetje zielig. Het eerste jaar was het ook echt niks, 2e jaar ging een stuk beter , o.a. door goede voeding te geven, alleen hadden we enorm veel last van bladluis. Het derde jaar, waar we iets meer energie steken, hebben nog wat plantjes erbij gehaald, voeding extra in de grond gedaan en het lijkt erop dat het een goed jaar wordt.


Onze perenboom is wel ons zorgenkindje want ieder jaar weer, bladluis. Nu was het zo erg dat wat we ook deden, niks hielp! Toen hebben we op de natuurlijke manier gedaan. We hebben een doosje met larve lieveheersbeestjes besteld online, mieren lokdoosjes en dit in de tuin gezet. De lieveheersbeestjes natuurlijk op de perenboom. Je krijgt dan een soort leger in de tuin. De larven eten de bladluis op, larven vinden de mieren minder leuk maar die gaan naar de lokdoosjes. Larven worden uiteindelijk lieveheersbeestjes en die eten de bladluis op. (Wel meer dan 100 luisjes op een dag!) We waren eerst heel sceptisch maar het werkte. Nu bijna een maand verder en de bladluis is echt verminderd, nog niet helemaal weg maar we weten wel voor volgend jaar dat we het voor moeten zijn. Leuke bijkomstigheid is dat er sinds deze week ook kleine vruchtjes aanhangen. De appelboom is bijna het zelfde verhaal, alleen dit jaar geen bladluis gehad, zo fijn! Hier hangen nu ook echt appeltjes aan.

Wat ik zo leuk vind aan onze moestuin is dat we in een dorp wonen, niet een grote tuin hebben maar met kleine middeltjes en plekjes kun je zoveel leuke moes plantjes plaatsen. Ik vind het echt veel leuker dan bloemen!

In mijn volgende blog zal ik jullie meenemen van welke moes plant we al gegeten hebben en hoe het verder ontwikkeld is met onze andere moes plantjes / bomen.

PS: Als er iemand is met ervaring van een aubergine boom of paprika boompje laat het dan weten. Deze doen het minst goed bij mij, is ook het eerste jaar. ,

PSS: Nadat ik deze blog heb geschreven, ben ik achter iets heel grappigs gekomen. Tijdens het foto’s maken zaten er ineens vruchten aan de ‘perenboom’. Blijken het kersen te zijn! (op de eerste foto van deze blog goed zichtbaar). We hebben jaren gedacht dat het een perenboom was, ook zo gekocht! De kersen zijn van harte welkom!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: