Hoe slecht is zout voor je?

Zout, tegenwoordig kom je er niet onderuit en krijg je het gewoon binnen zonder dat je weet dat het erin zit. Ook hoor en zie je genoeg reclame over hoe slecht zout is. Hoe slecht is zout eigenlijk? Ik ben zelf wel op mijn hoede met zout innamen, maar ook met suikers. Toch weet ik dat er in veel producten zout verwerkt wordt, meer dan dat wij soms weten.
Zout, oftewel, mineraal natrium, zorgt ervoor dat het vochtbalans in ons lichaam goed is. Maar teveel zout binnen krijgen kan zorgen voor verhoogde bloeddruk, kans op hart en vaatziekten. Maximaal 6 gram zout per dag wordt aanbevolen maar wist je dat meer dan de helft van de producten die wij dagelijks eten al vol zitten met diverse soorten zout? Hier kom je alleen achter door het etiket te lezen.

Waarom zit er zoveel zout in onze producten?
Fabrikanten voegen zout toe vanwege extra smaak, maar het zorgt ook voor dat een prodcut langer houdbaar is. In de volgende producten wordt veel zout aan toegevoegd: brood, kaas, vlees, kant en klaar producten, pizza’s, kant en klaar soepen en sauzen, hartige snacks. Maar wist je ook dat zout toegevoegd wordt aan koekjes en gebak? Ook daar zit zout in!
# Een standaard pizza met alleen tomaat en kaas bevat al 6 gram zout
# Ketjap, 2 gram per eetlepel
# Boerenkol met worst, 5 gram zout
# 1 zak naturel chips 3 gram zout

Te weinig zout binnen krijgen is ook niet goed, al gebeurd dat eigenlijk nooit, toch wil ik jullie informeren wat er kan gebeuren als je toch te weinig zout binnen krijgt. Het kan voor ernstige diaree zorgen en je kunt uitdrogen.
Te veel zout is zoals je hierboven al hebt gelezen ook zeker niet goed en meer dan de helft van de Nederlandsers eet teveel zout. Bij teveel zout kan oedeem ontstaan, dat zorgt ervoor dat je vocht vast houdt en uiteindelijk kun je er verhoogde bloeddruk van krijgen. Verder is de kans op hart en vaatziekten groter, nieren kunnen beschadigd raken en het kan op ten duur botontkalking veroorzaken.

Het is behoorlijk lastig, want wanneer eet je nu teveel en wanneer te weinig? Helemaal als je niet thuis eet. Als je erachter wilt komen of jij te veel of te weinig zout binnekrijgt kun je een paar dingen doen. Vul je My Fitness Pall app een paar dagen in (je kunt hiermee ook producten scannen, ideaal!) zodat je aan het einde van de dag ziet wat je zout inname is geweest. Je kunt ook per product zien of er veel zout in zit en de volgende dag hiermee rekening houden. Wat je ook kunt doen is etiketten lezen, een handig sommetje: een product met 2 gram natrium = 2 x 2, 5= 5 gram zout per 100 gram. (altijd x 2,5 doen). Op een etiket staat vaak per 100 gram, wil je het specifieker weten dan is de App toch handiger want daar kun je bijvoorbeeld invullen: 70 gram rijst en de App rekent zelf uit wat er dan precies in zit qua zout en andere voedingswaarde.

Een paar tips om minder zout te eten:

  • Eet zo min mogelijk kant en klaar / fast food. Dit klinkt heel makkelijk maar in de parktijk zie je dat er genoeg mensen zijn die wekelijks naar de frietzaak gaan of een kant en klaar pizza in de oven doen. Maak het zelf, doe de frietjes in oven, maak zelf een pizza. Hier zit echt veel minder zout in!
  • Je eten kruiden zonder zout. Er zijn genoeg kruiden om je eten op smaak te maken dan zout. Denk bijvoorbeeld aan: peper, kukrkuma, sambal, kerrie, paprika poeder, gember, knoflook, citroensap, honing. Je kunt er ook voor kiezen om zelf kruidenmixen te maken!
  • Minder brood eten. In brood zit behoorlijk veel zout, probeer eens te ontbijten met bijvoorbeeld Teff, havermout of kwark met granola.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Hier ben ik echt een voorstander van! Weet je waarom? Door zelf je eten te maken weet je ieder geval dat er veel minder suiker, zout en andere toegevoegde ingrediënten in je eten zit, waardoor het automatisch gezonder is voor je lichaam. Daarnaast is het puur, proef wat je eet. Een versgemaakte tomatensoep verglijkbaar met een tomatensoep uit blik? Nou ik weet de keuze wel hoor!

Ga liefdevol om met je lichaam want je hebt er maar 1 en maak goede keuzes. En begrijp me niet verkeerd, je mag heus af en toe een wat lekkers ‘fout’ nemen maar geniet met mate van de afhaal pizza of frietjes, na het lezen van deze blog weet ik zeker dat je er bewuster mee om zal gaan!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: