Tips voor een gezonder voedingspatroon 

De stap naar een gezondere voedingspatroon is helemaal niet zo moeilijk. Tegenwoordig lees je genoeg over gezond leven. Vele vinden het een hype en denken ”ach, al die ‘healthy’ personen, die nooit meer wat anders eten, nou dat hoeft voor mij niet..” Iemand die let op zijn voeding, is niet gelijk een iemand die niks anders meer eet dan gezonde voeding. Het is heel menselijk om in de avond wat te snacken, een taartje te eten of een keer diepvries pizza omdat je echt geen zin hebt om te koken. Een wijntje op vrijdag avond hoort er natuurlijk ook bij.

Supermarkten verkopen redelijk veel bewerkt voedsel. Wij, consumenten, kopen dit ook snel omdat het puur gemak is.
Een blik soep kopen of een pakket kopen waarbij je 1 x groenten en 1 x vlees aan moet toevoegen en je hebt je maaltijd in een kwartiertje klaar. Simpel, ja dat klinkt het wel, gezond? De pakjes die hierin zitten die je met water moet aanmaken? Alles behalve gezond.

Meergranenrijst, zelf gehaktballetjes maken en broccoli klinkt net zo makkelijk en je hebt geen pakje of zakje nodig alleen wat kruiden om het gehakt op smaak te brengen om gehakt balletjes te rollen. Maar een ‘recept’ bedenken of bedenken wat gaan we vanavond eten? Is voor velen lastig. Als je dan een pakket ziet denk je oh, lekker dit doen we wel. Puur gemak. 

Wat ik aan wil geven is dat je de basis voeding op een makkelijke manier kan aanpassen naar gezonder en je echt niet helemaal het roer hoeft om te gooien zoals: geen alcohol meer, geen suiker, geen brood noem maar op.

Hierbij een paar tips die je zo kan toepassen in de keuken: 

 • Vervang bak en braad boter door olie (bv. olijfolie)
 • Vervang de koolhydraten zoals pasta’s en rijst door volkoren of spelt koolhydraten. Zin in spaghetti? Gebruik de volkoren varriant, je raakt sneller vol dus minder klaar te maken.
 • Kies voor mager vlees. Kies eerder voor biefstuk, mager runder gehakt, tartaar, kipfilet dan bijvoorbeeld kipkluif, varkensvlees (worstjes/shoarma) of gemengd gehakt. Let ook op welke vleeswaren je koopt, rosbief of kipfilet is minder vet dan leverworst of cervelaat. Wist je dat je kip of vis makkelijk mals krijgt als je het in de oven doet? Oven op 175 graden, marineren als je dat wenst en +/- 10 -15 minuten in de oven. Je hoeft geen olie erbij te gebruiken!
 • Probeer eens een zoete aardappel in plaats van de gewone aardappel of de aardappeltjes die al gekruid zijn. Kruid het zelf. In de producten die van te voren al gekruid zijn (ook vlees) zit veel meer in dan je denkt. Zelf maken heeft dus de voorkeur.
 • Gebruik dagelijks voldoende groenten bij je avond eten. Lastig om minimaal 200 gram groenten te eten? Als eerste: kies voor je favorieten groenten. Probeer zo te denken, wat gaan we vanavond eten?
  1. in welke groenten heb ik zin?
  2. kies daar je eiwitten bij en je koolhydraten. Kijk ook of je tijdens de lunch al bv. een tomaatje kan toevoegen op je boterham of gegrilde groenten maakt voor erbij.


Nog een paar handige tips:

 • Vervang de cruesli uit de supermarkt voor zelfgemaakte granola of gewoon havermout (voorverpakte cruesli zit behoorlijk wat suiker aan toegevoegd).
 • Voeg bij je maaltijden wat noten of zaden toe. Zitten vitamines en vezels in en het is ook erg lekker. Zoals pompoenpitten, lijnzaad of sesamzaad.
 • Zorg dat je voldoende fruit in huis hebt zodat je altijd een stukje fruit kan pakken wanneer je trek hebt
 • Doe je regelmatig saus bij je avond eten? Kies voor zelfgemaakte sausjes, ten eerste minder calloriën en veel minder ongewenste ingrediënten!
 • Als je een keer wat langer de tijd hebt voor je boodschappen, lees dan eens de etiketten van de producten die je wilt gaan kopen. De eerste ingrediënten die erop staan zitten er het meest in. Zie je bijvoorbeeld suiker als eerste staan, dan kan je zelf al nagaan dat het product niet echt gezond is terwijl het product er wel gezond uit ziet.

Tuurlijk hoef je niet alles gelijk aan te passen. Door een aantal veranderingen ga je wel gezonder leven.

In veel kant en klaar producten zit veel zout en suikter verstopt. Aangezien zout en suiker de 2 boosdoeners zijn voor overwicht is het beter om zo veel mogelijk van die producten te schrappen.

Tuurlijk, als je een keer zin hebt in een pakketje of een blik soep houd ik je niet tegen maar dit hoeft niet dagelijks. Verder is het goed om op je vetten te letten, zoals geen boter meer gebruiken, minder vet vlees en noem maar op.

Heb je er moeite mee? Stem in je gezin af dat je het wilt gaan doen, ze zullen er begrip voor hebben en wie weet gaan ze wel met je mee doen. Door het bespreekbaar te maken, gaat het een stuk makkelijker.

Persoonlijk:
Bij mij is het gezonde voedingspatroon pas gekomen toen ik 2 jaar geleden het zandloperboek las. Daarvoor at ik veel brood, veel kant en klaar producten en vond het allemaal wel leuk om te doen maar was totaal niet met gezond koken bezig. Tuurlijk wel groenten en dat soort dingen maar verder niet.

Door het boek ben ik wakker geschud, ik ben er niet door afgevallen, zelfs nu ook niet nu ik veel sport maar ik heb ook geen overgewicht. Ik heb het vooral gedaan voor mijn lichaam. Ik voel me fitter, minder snel moe (doordat ik minder suikers eet) mijn huid is rustig.

Het idee dat ik nu beter voor mijn lichaam zorg is een prettig gevoel. En ja, ik ben een enorme zoetekauw en een gebakje sla ik bijna nooit af maar zoiets kan gewoon zolang ik maar niet dagelijks taarten weg eet en andere lekkernijen.

Wat zijn jou tips? Ik ben benieuwd! 


Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: