Red velvet taart #nothealthy

Red velvet, bij wie staat deze taart niet op het lijstje om te maken? En dan bedoel ik ook echt zelf maken hè. Er bestaan namelijk van die varianten waarbij je alleen beetje water en boter bij hoeft te doen en tada. Eind juni had ik deze taart ook al een keer gemaakt maar ik kwam kleurstof te kort, helaas, want de red velvet smaakte verrukkelijk! Tijd om de taart nog eens te proberen, met meer kleurstof, want een echte red velvet mag vuurrood zijn van binnen.

Wat is een red velvet taart precies? Het zijn diverse cake lagen die rood gekleurd zijn. Tussen de lagen zit een crème laag van witte chocolade en roomkaas. De taart klinkt misschien ingewikkeld maar als je de stapjes één voor één uitvoert gaat het je zeker lukken. Je moet wel rekening houden dat je er even mee bezig bent, kies vooral een regenachtige dag uit en geniet tijdens het bakken! (doe ik namelijk heel erg, helemaal als die goed lukt).
Oh, misschien overbodige informatie, ik schrijf graag over gezonde voeding maar soms vind ik het ook leuk om totaal iets anders online te gooien, zoals deze red velvet, wat zeker geen gezonde taart is. Balans is the key right? 

Voor een red velvet taart met een taartvorm van 24cm heb je nodig:

 • 325 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 450 gram witte bloem
 • 300 ml Karnemelk
 • 7 Eieren
 • 1 tl Bakin soda
 • 1 tl Vanille extract
 • 700 gram Suiker
 • 2 tl +/-Rode kleurstof (ik heb het geprobeerd met een natuurlijke kleurstof, helaas teveel voor nodig en is de cake zelf echt niet lekker, advies: kleurstof van een online bakwinkel)
 • 1 el azijn
 • Snufje zout
 • 3 el cacao poeder

Voor de topping: 

 • 325 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 500 gram witte chocolade
 • 900 gram roomkaas
 • Eventueel een beetje rode bodem deeg als decoratie of bijvoorbeeld een granaatappel


Verder handige benodigdheden: een hele grote kom of 2 en een  (of twee) bakblik van 24 of 26 cm.

Als eerste gaan we de oven voorverwarmen, dan is die mooi op temperatuur wanneer de taarten in de oven gaan. Dit mag op 170 graden.
Ik had 1 taartvorm van 26 cm (de lagen zijn dan wat dunner, als je er 1 van 24 cm hebt is dat ook prima dan worden de lagen wat dikker wat ook mooi is!) ik had de bodem bedekt met bakpapier, je kan dit ook met boter in vetten maar dan haal je de cake er straks minder makkelijk vanaf. De zijkanten van het bakblik kan je wel invetten met wat boter. Zet het aan de kant.

Pak een grote kom, klop in deze kom de suiker en de boter. Is de boter nog koud? Doe het dan eerst even opwarmen in de magnetron. Zorg dat de suiker en de boter goed geklopt is. Voeg daarna de eieren 1 voor 1 toe, het volgende ei pas toevoegen als je het andere ei erdoorheen hebt geklopt. Voeg de cacaopoeder toe en roer dit goed door. Voeg daarna de rode kleurstof door, dit doe je op gevoel want het ene kleurstof is het andere niet. In juni gebruikte ik kleurstof van dr. Oetker gewoon uit de supermarkt maar de taart werd na 3 tubes nog steeds niet rood. Nu heb ik rode kleurstof van een online bakshop gekocht en ik hoefde maar 2 a 3 theelepels toe te voegen en het was vuurrood! Hoe minder vloeistof erbij komt hoe beter natuurlijk, anders wordt de cake niet luchtig in de oven.

Voeg nu de bloem, karnemelk, vanille en zout toe. Meng goed door. Doe in een klein bakje het azijn samen met de bakin soda, meng door elkaar en voeg toe aan het mengsel. Let erop dat je dit rustig er doorheen mengt, daarna niet meer veel mengen in het beslag!

Nu kan het beslag verdeeld worden, ik heb gekozen om 2 x een bakblik te vullen, dat in de oven te zetten en later beide cakes doormidden gesneden waardoor je dus 4 lagen krijgt. Stel je hebt 4 taartvormen van 24 of 26 cm dan kan je het in 1 x verdelen, maar met 1 red je het dus ook. Ik heb eerst het mengsel gewogen (door het hele mengsel in een andere bak te gieten) en mijn mengsel was 2000 gram (dit getal zal bij iedereen anders zijn hoor) ! In het bakblik komt 1000 gram, die heb ik afgebakken in de oven voor ongeveer 30 minuten. Daarna uit de oven gehaald, uit het bakblik gehaald en de rest van het mengsel opnieuw gebakken. Let op dat je dan wel weer de zijkanten met boter in smeert. Je laat beide cakes afkoelen, daarna kan je ze doormidden snijden met een groot brood mes of speciaal taart mes. Het kan zijn dat de cake een beetje bol is gaan bakken in de oven, je kan dit met het mes een beetje bij werken. Dus de bovenkant een stukje eraf snijden, dan heb je gelijk decoratie voor bovenop de taart!

Tijdens het afkoelen van de taart kan je het glazuur maken. Smelt de witte chocolade au bain maire, klop de roomkaas luchtig en voeg de boter toe. Als laatste voeg je de witte chocolade toe. Je zult denken, wauw wat veel! Maar dit heb je echt nodig met het versieren van de taart. Plaats het in de koelkast, wanneer de taart afgekoeld is kan je de taart gaan opmaken.

Leg de bodem op een groot bord of een stulp, want je kan de taart daarna niet meer verplaatsen want hij wordt erg zwaar.

Als eerste leg je dus een rode bodem, daar smeer je een laag glazuur tussen, wil je zeker weten dat je genoeg glazuur hebt per laag dan kan je het afwegen, ik zou het totaal door 5 delen, 1/5e per laag en 2/5e voor de bovenkant en zijkanten. Dus iets meer voor de boven en zijkanten bewaren.
Daarna leg je weer een rode cake erboven op, daar doe je het zelfde mee met het glazuur tot je bij de laatste bodem bent aangekomen. Daarna versier je de bovenkant, zijkanten, helemaal met glazuur, je mag niks meer van de taart zien. Strooi daarna wat rode cake kruimels erboven op, of maak het af met wat granaat appel pitjes of iets anders leuks!

Zet de taart koud voor minimaal 3 uur, daarna kan je genieten van de taart! De taart is zeker 3 -4 dagen houdbaar in de koelkast.

 

 

 

Advertenties

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s