Intervaltraining, wat is het en wat doet het met je?

Intervaltraining, je hebt er vast wel eens wat over gehoord.Het houd eigenlijk in dat je niet continu dezelfde snelheid loopt maar afwisseld van rustig naar snel, ieder geval harder dan je normale tempo. Sneller tempo of misschien wel sprintjes kosten veel energie daarom wissel je dit af met rustig tempo. Je hartslag wisselt heel erg tijdens je training en dit geeft je zeker een boost. 

Een intervaltraining kan bij iedereen anders zijn. Ik doe graag een intervaltraining en daar heb ik diverse redenen voor. Je bent met maximaal een half uur klaar, je kan al je energie eruit gooien wat je zeker een voldaan gevoel geeft en je merkt op ten duur dat je steeds sneller en langer op een versneld tempo kan lopen.

Het liefst doe ik een sprint – intervaltraining, dit houd in 5 minuten inlopen en dan 10 x 10,20 of 30 seconden sprint afwisselend met 60 seconden rustig joggen en als eind weer 5 minuten uitlopen. Als ik me erg fit voel kies ik eerder voor 20 of 30 seconden sprint, anders 10. Het is maar net wat je gewend bent. Maar een intervaltraining kan ook bestaan uit bijvoorbeeld 5 minuten inlopen en 8 x 3 minuten versnellen en tussen door 1 minuut wandelen of joggen. Versnellen houd in dat je rond je wedstrijd tempo loopt of iets daarboven, let wel op in hoeverre je dit dan 3 minuten vol kan houden. Er zijn heel veel soorten en je merkt vanzelf welke bij jouw past en welke jij fijn vind.

Let op dat je niet te vaak een interval training doet. Ik probeer elke week een intervaltraining te doen maar als ik merk dat ik moe ben of mijn benen doen wat meer zeer dan doe ik het niet. Het vraagt veel van je lichaam en is daarom ook blessure gevoeliger.

Als je regelmatig een intervaltraining toepast merk je dat het op een geven moment makkelijker is om langere minuten versneld te blijven lopen of sneller te kunnen sprinten of dat je een stuk sneller hersteld. Je geeft ook je conditie een boest. Door een intervaltraining te doen verbrand je ook veel calorieën in een korte tijd, ren maar een keer met een hartslagband dan ervaar je het zelf!

Loop jij wel eens interval trainingen? Hoe zijn jouw ervaringen ermee?

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s