Hardlopen, maar hoe begin ik? 

running-1

Het hardloopseizoen ligt voor de deur, tijd om je hardloopschoenen uit de kast te halen! Graag deel ik wat tips met jullie zodat het misschien wat makkelijker gaat! Waarom kiezen mensen eigenlijk voor hardlopen? Het werkt o.a. tegen stress, verbeterd je conditie en algemene houding. Je kan gaan wanneer je wilt, de drempel is dus makkelijker dan wanneer je naar een sportschool gaat.

  • Belangrijkste van alles, je moet het leuk vinden! Als je het echt totaal niks vind dan is het inderdaad (erg) lastig jezelf te motiveren om te gaan rennen. Je zou dan kunnen kiezen voor een andere sport bv moutenbiken, wandelen, fietsen.
  • Spreek met jezelf af welke dagen je wilt hardlopen en schrijf dit ergens voor jezelf op. Maak er een gewoonte van en geen verplichting!
  • Heb je al een doel? Dat geeft namelijk extra motivatie. Ga niet gelijk te hard van stapel maar schrijf je bijvoorbeeld in voor een 5 km wedstrijd over een paar maanden. 5 km is een goed beginners doel om naar toe te trainen. Je kan hier het beste een schema voor gebruiken. Op internet vind je genoeg hardloopschema’s maar je kan ook langs een hardloopwinkel gaan. De 5 km schema’s ogen wellicht saai aangezien je regelmatig moet wandelen tussen de minuten door maar ik raad je aan dit op te volgen. Dit voorkomt vooral blessures. Even doorheen bijten, als je eenmaal 5 km kan rennen wordt het alleen maar leuker!
  • Aanmelden bij een hardloopgroep kan ook goed helpen, is dit lastig te combineren? Kijk dan in je vriendenkring rond of een vriend(in) mee wilt rennen. Extra tip: maak de afspraak van te voren, dan kom je er minder snel onderuit en motiveert dus extra.
  • Geen tijd? Of is het koud en regent het buiten? Handig is om je sportkleding vast klaar te leggen en gericht op de weersvoorspelling. Dit motiveert om toch te gaan rennen. Als je geen tijd hebt, zet dan een uur eerder je wekker en ren een rondje van 20/30 minuten en je dag kan beginnen! Oke, veel mensen vinden dit niks maar het voelt heerlijk. Echt waar. Zorg wel dat je van te voren een cracker of banaan gegeten hebt met een glaswater.

img_1146  images

Paar kleine tips:
– Zorg voor een leuke playlist op je telefoon zodat je heerlijk kan wegdromen in de nummers.
Train je in de avond? Maak eventueel de dag ervoor je avond eten klaar zodat je gelijk kan eten na de training en daar geen zorgen om hoeft te maken.
Train je altijd dezelfde route? Wijk er een keer vanaf, kies een andere route en geniet van de natuur.
Ga voor goede hardloopschoenen. Bij goede hardloopwinkels heb je speciale analyses. Aanrader!
Zorg voor een warming up en cooling down. Dit kan je doen door de eerste paar minuten te wandelen en ook zo af te sluiten.

De laatste: je hoeft niet snel te gaan, als je als doel hebt af te vallen? Kan je beter op lage hartslag trainen, heb je een doel om de 5 km binnen bepaalde tijd te rennen dan kan je kiezen voor extra interval trainingen.

Succes!

img_2013  IMG_8804cropped-naamloos1.png

Meer op de hoogte blijven van mijn blog? Volg me op Instagram!

Advertentie

Eén reactie op “Hardlopen, maar hoe begin ik? ”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: