Valentijnskoekjes

Het is bijna tijd voor valentijn! Zijn jullie er al mee bezig? Valentijn staat bij ons wel in het teken om even extra lief voor elkaar te zijn, kleinigheidje te kopen voor elkaar of een lieve kaart. Verder verassingen, tja dat is wel een beetje voorbij ;-) maar misschien ben jij wel net je grote liefde tegen het lijf gelopen en wil je hem/haar verassen! Niets leuker om vast wat liefdeskoekjes op tafel te zetten. 

Bij ons is het altijd een paar dagen eerder al valentijn, want 9 februari hadden wij vier jaar! En dat wou ik graag vieren, met onder andere harten koekjes. Kwam mooi uit want valentijn volgt al snel daarna dus kan ik jullie gelijk inspireren voor Valentijnsdag.


Wat heb je nodig voor +/- 20 koekjes? 

  •  200 gram volkorenbloem
  •  150 gram boter (koud / kamer temperatuur)
  •  100 gram bruine basterdsuiker (mag ook wit)
  •  1 klein zakje vanille suiker
  •  1 ei dooier
  •  Versiering voor de koekjes: denk aan roze hartjes, chocoladesaus, chocolade stiften, glazuur e.d.

Eventueel harten vormpjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zorg dat je een grote kom hebt of alles op het aanrecht mengt. Breek eerst het ei en scheid het eigeel van het eiwit. We gebruiken alleen het eigeel dus het eiwit kan gelijk weg.

Snijd de boter in kleine blokjes, ter grote van een dobbelsteen. Voeg alle ingrediënten bij elkaar toe en kneed alles goed met je handen. Je kan ook gebruik maken van een deeghaak maar ik vind het fijn om met mijn handen te werken. 

Blijf ongeveer 5 minuten goed kneden en uiteindelijk word het een vast deeg. Laat het dan in folie ongeveer een half uur koelen in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en strooi wat bloem op het aanrecht. Rol het deeg uit, ter grote van de bakplaat ongeveer. Ik had toevallig 1 grote hart vorm, hier heb ik 4 koekjes van gemaakt. De andere kleine hartjes heb ik zelf met een mesje gesneden. Een vorm is natuurlijk makkelijker, maar die had ik niet in huis.
De laatste restjes van het deeg wat overblijft kan je weer samen voegen, uitrollen en paar hartjes van snijden. 

Leg alle hartjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes ongeveer 25 minuten af, let op als je de bruinebasterdsuiker hebt gebruikt, het deeg is wat bruiner dus in de gaten houden dat het niet aanbrand.

Haal de koekjes uit de oven, laat het afkoelen en versier daarna de koekjes. Ik heb zelf chocoladestiften gebruikt, wat glazuur (poedersuiker met beetje water mengen) en daarop de roze hartjes. Je kan ook chocolade saus gebruiken en daar de hartjes op plakken. Natuurlijk zijn de koekjes ook zonder versiering al leuk!
Veel plezier met bakken!

   

Advertenties

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s