Gezond(er) de feestdagen doorkomen, maar hoe?

img_1146Gezond de feestdagen doorkomen is lastig, daar weet ik alles van aangezien ik alles lekker vind. Gezond, ongezond ik geniet van heel veel gerechten. Onbeperkt gezond eten is ook niet goed voor je. Veel mensen zijn druk aan het sporten voor de feestdagen, ook ik. Laatste calorieën verbranden en met kerst in een mooie kerstoutfit shinen! Maar niets is fijner om de kerstdagen fit door te komen en jou doel voor de feestdagen te voortzetten tijdens en na de feestdagen. 

Tijdens de feestdagen eet je altijd meer, niet alleen gezond maar ook ongezond. Hoe ga je hier mee om? Hoe verleidelijk is het als de tafel vol staat met allemaal lekkers en je probeert je in te houden? Er zijn een aantal tips die ik graag met jullie deel.

  • Kies wat je wel mag. Laat de sausjes achterwegen, kies veel groenten (groenten is de basis) en salades, zorg voor volkoren producten zodat je sneller vol raakt.
  • Als je je bord gaat opscheppen, zorg dat je je bord vult met diverse gerechten maar niet helemaal vol. Je kan beter een paar keer lopen dan veel te veel eten dan je nodig hebt.
  • Eet niet op een lege maag, zorg dat je van te voren thuis iets lichts gegeten hebt. Hierdoor heb je niet mega trek als je aan je feest diner begint en kan je van alles rustig proeven.
  • Geniet ervan, probeer echt tijd te nemen om wat je eet te proeven. Door langer te kauwen is het ook beter te verteren in je lichaam.
  • Zorg voor een wandeling tussen de feest etentjes door of misschien een korte run om je toch even fit te voelen. Als je gesport hebt zul je merken dat je indirect gezondere keuzes maakt tijdens het feest diner.
  • Drink veel water, ook tussen de glazen wijn die je misschien wel gaat drinken. Door water te drinken voor of na de maaltijd voel je je ook voller en meer voldaan.
  • Ga je gourmetten? Kies voor veel groenten, laat de sausjes en het brood achterwegen, kies voor vis, kip of roodvlees en neem veel salade.
  • Toch zin in een oliebol of een appelflap? Als je tijd hebt kan je ze zelf maken, altijd beter. Geen probleem om er een te nemen, combineer het met een kerst wandeling zodat je je niet heel schuldig voelt. Beetje genieten mag!
  • Desserts zijn voor mij helemaal een ding. Ik vind gezonde en ongezonde desserts zo lekker, het liefst begin ik ermee! Maar ik let ook op, klein beetje en extra fruit met hangop of iets erbij.

Combinatie met veel eten en weinig bewegen is natuurlijk nooit een goede combinatie. Zorg dat het een beetje in evenwicht is en waar je jezelf prettig bij voelt. Wat natuurlijk gezond is om veel gerechten zelf te maken als je thuis een feestdiner organiseert want zelfgemaakte producten zijn altijd beter voor je lichaam. Hier vind je een aantal diverse recepten.

Zelf ben ik nu flink aan het trainen voor de halve marathon in februari, zoals je misschien al gelezen hebt. Tijdens de feestdagen wil ik dit graag ook blijven volhouden al heb ik er zelfs nu al moeite mee om de chocolaatjes, taartjes en alles te laten staan. Je krijgt een soort signaal in je hoofd van: ach, nu een dan kan het morgen ook wel ben nu toch al ongezond bezig. Dat is echt een valkuil! Ik train deze maand extra veel zodat ik het voor mijn gevoel toch compenseer. Ik train 3 keer per week in de sportschool en ren 3 keer per week.

IMG_0803-1  

Zet ‘m op!

cropped-naamloos1.png

Advertentie

2 Reacties op “Gezond(er) de feestdagen doorkomen, maar hoe?”

  1. Pingback: Week #5 |

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: