Gezonde en sportieve doelen 2016 hoe pak je dit aan?

Het jaar 2016 komt dichtbij. Over 3,5 week is het al kerst en voor je het weet is het januari. Januari, de maand voor nieuwe doelen. Vaak zijn deze doelen gebaseerd op gezondheid en sport. Stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten. Eigenlijk hoeft januari niet persé de maand te zijn om dit op te pakken maar toch doen de meeste mensen dit wel. Als een soort houvast. Om jou doelen haalbaar te maken deel ik met jullie een paar gezondheid en sport tips die je misschien wel kan gebruiken.

  1. Vraag voor kerst een ‘healthy‘ kookboek, waar je veel informatie kan lezen over het gezonde leef patroon. Zelf heb ik ooit het zandloperboek gekocht wat mij inspireerde. Hier staat veel informatie in maar ook recepten.
  2. Verander je eetpatroon. Door blogs te lezen en kookboeken door te bladeren krijg je vanzelf een gevoel wat gezond is en hoe je je patroon kan aanpassen. Meer informatie om je eet patroon om te gooien vind je hier.
  3. Zorg dat je ontbijt, belangrijkste maaltijd van de dag. Hier vind je 5 snelle – gezonde ontbijt recepten.
  4. Probeer veel water te drinken (2L). Geen zin in gewoon water? Drink groene of kamille thee, of kies voor water met munt en citroen of andere vruchten.
  5. Let op met suikers en zout. Tuurlijk mag je tijdens jou ‘gezonde’ doelen ook wel een keer wat lekkers maar hou wel rekening met zout en suikers.
  6. Starten met sporten is heel moeilijk, als je af en toe al sport dan is het belangrijk dat je gaat plannen. Plan het in je dag en plan alles wat er bij komt er om heen in plaats van het sporten te skippen. Als je nog niet sport en het wilt gaan doen kies dan jou favoriete sport uit, dat helpt, en bouw het rustig op.
  7. Luister naar je lichaam tijdens het sporten, wanneer je merkt dat je niet voluit kan gaan dan is het ook goed om een rustige training af te ronden.
  8. Train je om af te vallen of om conditie op te bouwen? Er zit namelijk een groot verschil in. Het liefst wil je zo hard gaan als je kan, het rondje iedere week sneller afronden maar dit werkt averechts! Probeer soms met een hartslagband te trainen. Om conditie op te bouwen heb je een hartslag tussen de 75 en 85% maar als je vet wilt verbranden kan je beter 55 en 65% zitten. Dit is langzaam als je gaat rennen, in het begin misschien niet leuk maar het is ook goed om je lichaam te laten wennen aan het sporten.
  9. Stel haalbare doelen. Op internet vind je diverse hardloop schema’s. Kies bijvoorbeeld een schema om uiteindelijk 5 kilometer te rennen en wanneer je bijna aan het einde bent plan je een hardloopwedstrijd in van 5 kilometer waardoor je gemotiveerd blijft tijdens het trainen. Let wel op als er een week tussen zit waarbij het moeizaam gaat, plak er dan gewoon een extra week tussen en doe even rustig aan.
  10. Gaat het trainen moeilijk maar vind je het wel leuk? Misschien wilt een vriend/vriendin wel mee en helpt jou met trainen.

Succes in 2016, of eerder :-)!

  

Eén reactie op “Gezonde en sportieve doelen 2016 hoe pak je dit aan?”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: