Van 10 km naar 15 km afstand, hoe verloopt het?

IMG_6897Doel
Posbankloop (vlakbij Arnhem), 27 september 15 kilometer. Dit had ik vorig jaar niet in mijn hoofd kunnen bedenken, meer als 6 kilometer rennen.. echt niet! 15 kilometer is niet zomaar een afstand, doorzettingsvermogen komt echt aan pas! De Posbankloop is een familie loop, vroeger woonde wij in Velp, precies waar de finish was. Ideaal plekje om met vrienden bij elkaar te komen en met een stoeltje aan de weg te zitten om alle hardlopers aan te moedigen. De 6 kilometer was een populaire afstand helemaal bij ons in de familie. Makkelijke afstand maar je moet er wel voor trainen aangezien je een stuk over de Posbank gaat (flinke heuvels).

Vorig jaar wilde ik perse onder de 30 minuten finishen en ben ik serieus gaan trainen.
Ik kwam met 28 minuten over de finish en was trots!

Hoe train ik?
Sinds januari train ik voor de 10 km, deze afstand heb ik nu twee keer gerend tijdens een wedstrijd en bevalt mij erg goed. Om gemotiveerd te blijven en ja… ik hou van doelen stellen heb ik mij op gegeven voor de 15 kilometer.
Het zal een pittige loop zijn, 5 kilometer vlak en dan ga je de Posbank op, laatste kilometer vlak en rest alleen maar heuvels. Nu de zomer er aan komt en het mooi weer is, vliegen de dagen voorbij.
Ik ben nu hard aan het trainen want voor je het weet is het eind september. In mijn blog over hardlopen tijdens de warme zomer maanden gaf ik al wat tips om toch te blijven trainen met warm weer.
Mijn doel is om om de twee weken mijn afstand met 10% te verlengen. Vorige week heb ik 11,5 kilometer gerend met rustig tempo. Verder wissel ik mijn trainingen af met interval (HIIT) en een loop van ongeveer 35 a 50 minuten. Ik merk dat ik niet in een keer 3/4 kilometer erbij kan doen, krijg last van mijn scheenbenen helaas. Met 10% gaat het goed, deze week staat 12/13 kilometer op het programma waar ik nu al naar uit kan kijken!

Ik heb de smaak te pakken en begin het steeds leuker te vinden, dat is toch het belangrijkste!
Ben jij ook aan het trainen voor een wedstrijd? Tell me!

Advertentie

8 Reacties op “Van 10 km naar 15 km afstand, hoe verloopt het?”

 1. Hoi Eefje,
  Ik ben aan het trainen voor de 10km. In september ga (naja wil) ik de bridge to bridge 6EM lopen. En het liefst in een uur. Vorige week 8km gelopen in een uur. Vandaag kwam ik niet verder dan 6km in 43 minuten zo’n beetje. Niet vooruit te branden met dit weer, was helaas iets te laat gegaan. Maar goed, het gaat om het volhouden van de minuten, nog niet om dr afstand. Succes met het trainen!

  Like

  1. Hoi Roswitha,
   Wat goed dat je de bridge to bridge wilt gaan lopen, ik heb de loop ooit in mijn jongere jaren gelopen.. maar die is ook pittig kan ik me herinneren. Leuke uitdaging! Als je nu al 8 km in een uur loopt gaat het heel goed hoor!
   Tja, dit weer is ook niet mijn favoriet! Vandaag 7,5 in 47 minuten, een keer 10km in 50 gedaan dus dit is niet echt mijn tempo. Maar zo denken, we zijn geweest en dat is het belangrijkste. Hopen dat het iets koeler word dan is het s’ochtends goed te doen.
   Doe je ook wel is een ‘sprint’ training? Gaat je snelheid hard vooruit, misschien in augustus net voor de wedstrijd er aan gaat komen.

   Jij ook succes!

   Like

   1. Hoi Eefjes,
    in jouw jongere jaren ja? haha. zo oud ben je toch niet! maar het is inderdaad zo, we hebben gisteren weer gelopen en flink wat calorieën verbrand ;-). maar ik volg de training van Renate Wennemars en dan heb je aan de einde van je duurloop 3 keer versnellingen zitten. En die doe ik dan, dat is 3 x 30 seconden. Maar verder zitten daar niet echt sprint trainingen tussen. heb je tips hoe ik die het beste kan doen?

    Groetjes Roswitha

    Like

 2. Leuk om te lezen :) in heb vorige week de 10 van Noordwijk gelopen in 51:00 en wil nu ook verder. In mei de halve marathon, nog even de tijd dus dat gaat vast lukken. Succes!

  Geliked door 1 persoon

   1. Op de planning staat Leiden. Via mijn werk krijgen we tegen die tijd gratis training dus vandaar :) het is geloof ik redelijk vlak. Wel zwaar door saaie stukken polder maar de stad is erg leuk om door te lopen. Waar ga je de 15km lopen?

    Like

   2. Leuk! En fijn dat je tot dan samen kan trainen. Ik heb geen hardloop maatje die echt lange afstanden wilt lopen, althans nog niet. Wel gewoon voor 5 a 8 km maar rest doe ik alleen. Ben benieuwd wat voor schema je krijgt voor de 21! De 15 ga ik lopen bij mij in het dorp, posbankloop (gebied van de Veluwe, bij Arnhem) als ik het goed berekend heb 5 km plat 10 km heuvels…. Loop normaal de 6 van deze loop maar wou meer uitdaging.

    Like

   3. O dat is wel jammer. Dat heb ik ook hoor. De meeste die de training volgen, lopen maar 5 of max 10. Een van de lopers loopt de 21 vaker dus we hebben afgesproken om dan beide voor de 21 te gaan. Helaas al vaak meegemaakt dat mensen afhaken na een aantal keer hardlopen. Gelukkig loopt mijn buurmeisje nu wel mee maar ruim 1,5 minuut langzamer op een km dan ik. 15 is wel een mooi aantal tussen de 10 en 21! Best pittig 10 km heuvels. De 10 die ik vorige week liep was in de duinen en het bos bij de duinen in Noordwijk ook aardig heuvelachtig. Wat voor schema gebruik jij?

    Like

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: