Hardlopen tijdens de zomermaanden; hoe ga je er mee om?

Warm weer
Hardlopen, veel mensen doen het. Het liefst rennen we met matig temperatuur, niet te koud en niet te warm. Maar echte hardlopers gaan het hele jaar door, ook met warm weer. De meeste wedstrijden zijn vanaf de lente tot ongeveer begin oktober en in deze maanden kan de temperatuur behoorlijk stijgen. Helemaal in de maanden juni tot begin september. Hoe ga je op dat moment om met het warme weer, helemaal als je het niet gewent bent?
Hoe vaker je rent met warm weer hoe beter je lichaam hier op reageert dus vooral gaan, gewoon hardlopen met het warme weer. Je merkt waarschijnlijk dat je langzamer gaat rennen, sneller uitgeput raakt en veel zweet. Helaas duurt het wel even voor je er aan gewend bent, gemiddeld twee weken en in die twee weken word aangeraden veel te sporten. Train tijdens de eerste dagen met een lage hartslag.

Water
Water drinken is belangrijk, helemaal als je sport tijdens warm weer. Echter door water te drinken raak je niet sneller gewend aan de warme temperaturen. Probeer tijdens het hardlopen elk kwartier ongeveer 150 a 250 ml water te drinken, belangrijk is ook na het sporten te drinken.

Kleding
Wat je draagt is ook belangrijk. Als je snel te warm gekleed bent is het lopen niet fijn. Draag bij voorkeur een korte broek en singlet zodat je goed ventileert. Let hierbij ook op welk materiaal je draagt. Gebruik bij voorkeur lichte kleuren en eventueel een pet of zonnebril.

Hierbij nog een paar andere tips die ik zelf prettig vind:

  • Als het overdag warm is en de zon schijnt, probeer ik voor ik ga werken of laat in de avond nog te rennen. Voordeel is dat het in de ochtend en avond koeler is maar ook stuk rustiger waardoor je nog meer van de natuur kan genieten.
  • Vermijd asfalt, hierdoor kan de warmte vanuit je voeten moeilijker weg. Zoek het bos op of een park met schaduw.
  • Drink van te voren voldoende water zodat je tijdens het rennen goed kan zweten zonder dat je later op de dag hoofdpijn of andere klachten krijgt. Let wel op dat het drinken niet ‘te koud’ is, kamertemperatuur wordt het beste opgenomen door je lichaam.
  • Als het warm is en je komt terug van de training heb je niet altijd behoefte aan eten, probeer toch iets te eten waar o.a. eiwitten inzitten want je lichaam moet herstellen!

Hoe ga jij om met de warme zomerdagen? Ik ben benieuwd naar jou ervaringen. 

Liefs

Advertentie

Eén reactie op “Hardlopen tijdens de zomermaanden; hoe ga je er mee om?”

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: