Eerste 10 km run: Marikenloop

Je leest het al, ik heb afgelopen zondag meegedaan met de hardloopwedstrijd in Nijmegen, de Marikenloop. Begin januari werd ik overgehaald door mijn schoonzusje. We hebben ons opgegeven voor de 10km run Marikenloop, een echte vrouwen run. 11.000 vrouwen stonden afgelopen zondag aan de start. Nadat we ons hebben opgegeven waren er meer meiden uit onze omgeving die aangestoken werden… uiteindelijk stonden we afgelopen zondag met een leuk groepje aan de start. Normaliter ren ik wedstrijden van 5/6 km, dit was dus mijn echte eerste langere afstand wedstrijd. Ik heb hier voor getraind, niet met een schema, althans ik had een eigen schema in mijn hoofd zitten. Tijdens de trainingen ging het goed, elke week kon ik een kilometer verder rennen en had ik zo de 10km te pakken. Vanaf de 5 naar de 7+ had ik wel moeite mee, ik voelde soms mijn knieën. Conditioneel ging het top en was ik verbaasd.

Voor de Marikenloop moest je een geschatte eindtijd opgeven zodat je in het juiste startvak zou staan. In januari had ik mij opgegeven voor een uur, dit heb ik na een paar keer trainen aangepast naar 50 minuten. Ik vind het fijn een doel te hebben, een uitdaging. Mijn doel werd dus onder de 50 minuten finishen, hier had ik volle vertrouwen in.

De zenuwen stroomde over, ik ben niet snel nerveus maar dit maal.. heel erg! Waarom? Er waren zoveel meiden en ik zag echt concurrentie, dat maakte me echt zo zenuwachtig. Ik stond in het eerste startvak, spannend! Het weer zat mee, misschien zelfs iets te warm maar mochten niet klagen.

Oke, we mochten naar de start lopen en binnen no time ging daar het startschot. Wauw zoveel mensen aan de zijlijn om ons aan te moedigen, wat een adrenaline gaat er dan door je lichaam echt fantastisch. Ik vind het fijn tussendoor te weten waar ik ben, hoe snel ik ren etc. ik gebruik daarvoor de App Strava voor. Normaal tijdens een training ren ik ongeveer 5 minuten per kilometer. Hier wou ik iets onder zitten en ik wist dat ik dat goed zou kunnen volhouden. Constant rennen is echt ideaal. Eerste kilometer ging goed, 4.08 per kilometer, daar schrok ik wel een beetje van want dat red ik niet voor de 9 kilometers die nog zouden komen..Mijn vaders advies was lekker tempo beginnen en dan je looptempo zoeken. Dat was mijn doel, opzoek naar een goed tempo wat ik vol zou houden. Helaas kwam dit tempo niet, wat zat ik te stoeien.. knijpend in mijn handen om motivatie te vinden.. waar was het? Geen idee!! Daar zag ik een bord staan met 5km erop en een tijd van 23.45, dat gaat goed maar ik moet nu echt wat lekkerder rennen en wat baalde ik. Doordat ik zo baalde heb ik het voor mijn gevoel al verpest en dat was echt jammer, maar goed doorgaan. Het zonnetje scheen af en toe, lekker door de bossen het was een mooie loop, dat maakte een hoop goed. Helaas kilometer 7 was drama, een tijd van 5.26 per km neeeee :-( waarom, hoe kan dit? Gelijk halve minuut erbij van wat ik als doel had (minimaal 5.00 per km) ik verbaasde me al dat een hele stoet dames mij inhaalde. Maar goed, niks aan te doen en hup tempo licht verhogen want ik zat ondertussen op 39 minuten (8 km). Ik moest en zal finishen onder de 50 minuten, no matter what!

De laatste 2 kilometers waren echt zwaar, zoveel mensen die aan de weg stonden aan te moedigen, dat hielp enorm! Dank daarvoor wie daar stonden :-) Met moeite kreeg ik me benen nog naar voren, weer vuisten maken van me handen om kracht te verzamelen.. gelukkig zag ik daar de bordjes van 200m / 150 m………. de finish is coming! YES YES, en ja hoor een klein sprintje kon er zelfs nog vanaf want ik had nog maar 30 seconden……. YES ik finishte met een tijd van 49.42 minuten. Trots, echt trots! Trotse ouders, te gek.
Helemaal te gek als je later thuis komt en ziet dat je 219e bent van de 3500 vrouwen!!! Dat maakte alles goed.

En wat een meiden, petje af.. voor iedereen! Volgend jaar ben ik er zeker bij en hoop ik meerdere 10 km runs gelopen te hebben zodat ik meer ervaring krijg in deze afstand en mijn tempo beter kan verspreiden. Ik ben blij dat ik een doel had en fanatiek ben want dat motiveert mij ook weer voor de volgende wedstrijden die komen.

Mijn volgende run is in Rhenen op zaterdag 6 juni (10km). Daarna volgt mijn volgende doel, de posbankloop in Velp (15km) dichtbij huis, echt een familie loop maar dit maal de 15. Ik heb de smaak te pakken en ga er met volle plezier voor trainen.

Hebben jullie je al opgegeven voor een hardloopwedstrijd? Zo ja, voor welke? Ben benieuwd!

Advertentie

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: